Zorgwekkend jaarverslag: Flinke stijging verwaarloosde katten en honden!

dier 1jpg

In Nederland is een zorgwekkende trend zichtbaar: steeds meer honden en katten lijden onder verwaarlozing doordat hun eigenaren de toenemende kosten voor dierenartsenzorg niet meer kunnen betalen.

Het recente jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) laat zien dat het aantal zaken met betrekking tot verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent is gestegen, terwijl die over honden met 15 procent zijn toegenomen.

In schrijnende gevallen zijn de huisdieren zelfs weggehaald bij hun eigenaar. Inspecteurs hebben schokkende situaties gemeld, zoals honden zonder tanden en ernstig verzwakte pups.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Een inspecteur verwoordde het als volgt: “Ik constateerde dat de hond geen tanden meer had. Daarnaast was het dier duidelijk ondervoed, met voelbare ribben en heupbotten.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Een ander schokkend voorbeeld betrof honden die vanwege verwaarlozing luiers droegen: “Ik zag meerdere honden die allemaal een luier droegen, sommige gecombineerd met een romper. De kamer rook sterk naar ammoniak.”

Uit inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij overheidsdienst RVO blijkt dat vorig jaar in totaal 1371 huisdieren in bewaring zijn genomen en naar een veilige plek zijn gebracht.

Samen zien de RVO en de Landelijke Inspectiedienst erop toe dat eigenaren zich aan de wet houden, met speciale aandacht voor een schoon verblijf en medische zorg voor zieke dieren.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Het aantal meldingen van verwaarloosde honden steeg naar 2760 in 2023, vergeleken met 2403 twee jaar eerder, terwijl voor katten dit aantal steeg naar 1957, terwijl het twee jaar geleden op 1638 lag.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Marc Jacobs, hoofd van de inspectiedienst, wijst op een trend waarbij eigenaren die geen langdurige zorg kunnen bieden, overstappen van konijnen en knaagdieren naar verwaarlozing van honden en katten.

Veel inspecteurs signaleren dat veel mensen tijdens de coronacrisis impulsief huisdieren hebben aangeschaft zonder na te denken over de langetermijnverzorging.


Een woordvoerder van de RVO benadrukt: “Voordat dieren behandeld worden, moeten openstaande rekeningen bij de dierenarts betaald zijn.”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

“In de handhaving worden dieren aangetroffen die ernstig aangetast zijn in hun gezondheid, wat voorkomen had kunnen worden door op tijd naar een dierenarts te gaan.”

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. De stijging heeft volgens inspecteurs te maken met het volgende:
2. Steeds meer mensen kunnen een dierenarts niet meer betalen.
3. Het verslag is toch behoorlijk alarmerend
4. Flink schrikken als je de cijfers ziet!
5. Hartverscheurend dit verslag, mijn hart breekt.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven