Wetenschappers maken zich zorgen: Krachtige zonnestorm verwacht dit weekend!

stor 1jpg

“Voor het eerst in bijna twintig jaar bereiden ruimtewetenschappers zich voor op een krachtige zonnestorm die de aarde zal bereiken.”


“Deze storm, geclassificeerd als een G4, wordt veroorzaakt door een reeks krachtige uitbarstingen op het oppervlak van de zon.”


“Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat mogelijk storingen in vitale systemen zoals internet en GPS kan veroorzaken.”


“Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere sterke uitbarstingen op de zon waargenomen en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.”


“De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.”


De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat een G4-geclassificeerde storm aanzienlijke storingen kan veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 werd de aarde ook getroffen door een grote zonnestorm van soortgelijke omvang, wat aangeeft hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn.

Er is bezorgdheid over mogelijke vergelijkbare gevolgen als die van een G5-geclassificeerde storm uit de negentiende eeuw, waarbij zelfs telegraaflijnen vlam konden vatten.

De gevolgen van een dergelijke zonnestorm zouden tegenwoordig aanzienlijke schade kunnen veroorzaken, waaronder verstoring van internet, GPS- en radiosignalen, en stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC, terwijl hij benadrukt dat ernstige gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

De wetenschappers maken zich toch zorgen over de langdurige afwezigheid van een dergelijke zonnestorm, die wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak.

De zon vertoont zonnevlekken, wat een teken is van intense magnetische activiteit.


Zulke vlekken, die koeler zijn dan hun omgeving, kunnen zestien keer zo groot zijn als de aarde, en wetenschappers over de hele wereld volgen nauwlettend hun impact op onze planeet.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven