Duik die stoffige dozen in op zolder: Deze oude VHS-banden zijn nu een fortuin waard!

band 1jpg

Ondanks de opkomst van dvd’s en streamingdiensten lijkt het tijdperk van films op videobanden bijna voorbij te zijn.

Toch loont het de moeite om je oude verzameling eens door te spitten, aangezien sommige VHS-banden tegenwoordig aardig wat geld waard blijken te zijn.

VHS-banden bestaan al sinds de jaren ’70 en kostten destijds gemiddeld zo’n 75 gulden, wat nu ongeveer € 35 zou zijn.

Vandaag de dag kunnen bepaalde van deze tapes tienduizenden euro’s opleveren, vooral films uit de jaren ’80 blijken zeer waardevol te zijn.

Neem bijvoorbeeld een oude videoband van “Back to the Future” uit 1985, die onlangs voor maar liefst 75.000 dollar werd verkocht, omgerekend ongeveer € 69.000.

Ook films uitgebracht door 20th Century Fox in 1977, zoals “The Sound of Music”, kunnen tonnen tot zelfs miljoenen euro’s opbrengen. Dit meldt Jay Carlson van Heritage Auctions.

Een waardevolle publieksfavoriet is de film “Rocky” met Sylvester Stallone, een film uit 1976 die meerdere Oscars heeft gewonnen. Een originele VHS-band van “Rocky” kan nu zo’n € 25.000 waard zijn.

Niet alleen actie- en dramafilms hebben een hoge waarde. Ook Disney-films op VHS kunnen tienduizenden euro’s opleveren. Zo wordt “Beauty and the Beast”, een animatiefilm uit 1991, op Ebay voor bijna € 2.000 verkocht.

Als je vroeger genoten hebt van “The Lion King”, dan heb je geluk als je de videoband nog bezit. Op Ebay wordt momenteel ruim € 2.000 geboden voor deze klassieker. De waarde van oude VHS-banden wordt vooral bepaald door nostalgie en zeldzaamheid.

Veel verzamelaars hechten veel waarde aan deze objecten omdat ze een belangrijke rol speelden in hun jeugd.

Volgens Philip Baker, maker van VideoCollector, is VHS speciaal omdat het voor veel mensen de eerste toegankelijke manier was om thuis films te kijken.

Het hebben van een videorecorder is tegenwoordig een zeldzaamheid, wat de waarde van deze banden nog verder verhoogt.


De markt voor nostalgische objecten zoals oude games en gadgets heeft een groei doorgemaakt, zelfs al is het verzamelen van oude videobanden niet nieuw.


Het doorbladeren van oude spullen kan verrassend lucratief zijn. Die verzamelbak met nostalgische objecten kan zomaar een verborgen schat bevatten.


Met de waarde van sommige oude VHS-banden die aanzienlijk zijn gestegen dankzij moderne technologieën, zou het zeker de moeite waard zijn om je collectie te bekijken.


Klassieke films uit de jaren ’80 en ’90, vooral Disney-films en andere favorieten, kunnen aanzienlijke bedragen opleveren vanwege hun nostalgische waarde en zeldzaamheid.


Dus, waarom aarzel je nog? Ga door die stoffige dozen en ontdek of je toevallig een waardevolle videoband in handen hebt.


1. Oude VHS banden van Disney worden met grof geld verkocht
2. Ik heb spijt dat ik alle banden weg heb gedaan!
3. Jeetje wat een bedragen, dom dat ik ze weg heb gedaan!
4. Vooral deze banden zijn een fortuin waard!
5. VHS banden van Disney zijn heel veel geld waard!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven