Verloving tussen priester (63) en meisje (12) zorgt voor ophef: ‘aantrekkelijkheid vergroten’

ringetjejpg

Een verloving tussen een 63-jarige Ghanese priester en een minderjarig meisje van 12 jaar heeft voor controverse gezorgd, aangezien het strijdig is met de wet in Ghana.

De geestelijke en zijn gemeenschap verdedigen de verloving ondanks externe kritiek, waarbij zij verwijzen naar lokale gebruiken en tradities die voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen zijn.

Deze kwestie belicht de complexe mix van culturele normen, religieuze en sociale tradities, evenals armoede en gebrek aan onderwijs die vaak leiden tot dergelijke huwelijken.

Meisjes worden bijzonder zwaar getroffen, gezien zij zes keer vaker dan jongens in dergelijke situaties terechtkomen, een probleem dat verergerd wordt door diepgewortelde genderongelijkheid. Dit recente incident is hier een spijtige afspiegeling van.

Volgens berichten van de BBC werd het meisje aangemoedigd om zich uitdagend te kleden ter voorbereiding op haar huwelijk met Nuumo Borketey Laweh Tsuru XXXIII.

Daarnaast werd ze gestimuleerd om taken voor te bereiden die traditioneel door vrouwen in het huishouden worden verricht, en om parfum te gebruiken om haar aantrekkelijkheid te vergroten.

Ondanks de kritiek van verschillende partijen in Ghana, lijkt de kring rond de bruidegom niet onder de indruk.

Een vooraanstaande figuur uit de gemeenschap, Nii Bortey Kofi Frankwa II, merkte op dat de kritiek voortkomt uit een gebrek aan begrip.

De wettelijk vastgestelde minimumleeftijd om te trouwen in Ghana is achttien jaar.

Ondanks deze regelgeving zijn vroege huwelijken geen zeldzaamheid in het West-Afrikaanse land.

Volgens Girls Not Brides, een non-profitorganisatie, trouwt negentien procent van de jonge vrouwen in Ghana voordat ze de leeftijd van achttien bereiken, en vijf procent zelfs voordat ze vijftien zijn.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven