Klanten van Vattenfall moeten per 1 juli betalen voor terugleveren zonne-energie!

zon 1jpg

Binnenkort zullen klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het stroomnet.

Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op die datum ingaan.

Vattenfall zal een vergoeding in rekening brengen op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, zullen niets hoeven te betalen.

Voor een teruglevering van 500 kWh of meer zal er een vergoeding worden berekend. De kosten voor de eerste 500 tot 750 kWh bedragen 56 euro per jaar.

Bij hogere hoeveelheden teruglevering zullen de kosten verder stijgen. Eerder hebben andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, al vergelijkbare maatregelen genomen.

Volgens de prijsvergelijker Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters nu door bijna alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.


De stijging van de kosten wordt veroorzaakt door de salderingsregeling. Deze regeling stelt klanten met zonnepanelen in staat om teruggeleverde stroom af te trekken van hun eigen verbruik.


Dit resulteert in een hogere vergoeding voor klanten op momenten van grote vraag en weinig aanbod, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren tijdens overschotten aan goedkope elektriciteit.


De invoering van terugleverkosten door energiebedrijven kwam nadat de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen.


Ondanks de nieuwe kosten blijft Vattenfall benadrukken dat zonnepanelen een aantrekkelijke investering blijven.


Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven