Slecht nieuws voor mensen die willen trouwen: Forse stijging voor ceremonie op gemeentehuis!

ringen 1jpg

“In Nederland wordt trouwen steeds duurder. Vooral in Leeuwarden zijn de kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis nu de 1000 euro-grens gepasseerd,” zo is te lezen.


“Met een recente stijging van 7,5 procent, dienen bruidsparen nu 1043,76 euro op tafel te leggen, een record in het land,” melden bronnen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!'

“Volgens het AD, dat zich baseert op gegevens van Theperfectwedding.nl, bedragen de landelijke trouwkosten op een veelgekozen vrijdag gemiddeld 477 euro. Dit vormt een flinke stijging vergeleken met voorgaande jaren,” is te lezen in het artikel.


“Een huwelijk op doordeweekse dagen van maandag tot en met donderdag kost nu gemiddeld 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger is dan vorig jaar,” aldus het artikel.


“De tarieven zijn harder gestegen dan de inflatie, en volgen op een eerdere stijging van 4 procent in vergelijking met 2022,” wordt benadrukt in het bericht.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In het AD werd gemeld dat de reden achter de opmerkelijke kostenstijging in Leeuwarden nog steeds onduidelijk is, volgens een woordvoerder.


In 2019 werd de vraag over waarom trouwkosten per gemeente zo kunnen verschillen aan de orde gesteld in Kamervragen aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.


Echter, zoals Ollongren destijds benadrukte, hebben gemeenten de vrijheid om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.


Na Leeuwarden zijn Utrecht en Pekela ook relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.


Er zijn aanzienlijke kostenverschillen voor bruiloften in verschillende gemeenten van Nederland. Bijvoorbeeld, in Voerendaal, Peel en Maas en Simpelveld in Limburg, liggen de kosten respectievelijk op 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!'

Deze variaties in prijzen benadrukken de grote verschillen die kunnen bestaan binnen Nederland, afhankelijk van de gemeente waarin je van plan bent te trouwen.


Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven