Deze 7 tekenen laat het lichaam zien om te laten weten dat je wellicht al in de menopauze zit!

overgangjpg

Uit de taboesfeer komt langzaam het praten over de menopauze, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Hoe kun je nou precies herkennen dat je in de menopauze zit? Het is lastig omdat er geen specifieke leeftijd voor is.

Men verward vaak de menopauze — wanneer de menstruatie stopt — met de overgang — de periode vóór de menopauze.

Tussen de 40 en 45 jaar begint meestal de overgang, wanneer de productie van oestrogeen langzaam afneemt.

Deze fase kan 2 tot 10 jaar duren. Vrouwen merken vaak rond de 45 dat ze in de overgang zijn, zelfs als de symptomen nog subtiel zijn.

Als je twijfelt over de symptomen, is het aan te raden regelmatig de dokter te bezoeken. Vraag je arts om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in wat je doormaakt.


Altijd bloedingen moet door een arts worden bekeken vanwege mogelijke onderliggende medische problemen.


Kenmerken die kunnen wijzen op de overgang zijn divers. Bijvoorbeeld opvliegers, nachtelijke zweetbuien, hoofdpijn, en stemmingswisselingen.


Om wat specifieker te zijn, nachtelijk zweten kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid, terwijl urineproblemen zoals incontinentie vaak voorkomen.


Een aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien, zijn hoofdpijn en stemmingswisselingen die ook tijdens de overgang kunnen voorkomen.


Menstruatieveranderingen: Een voorkomend teken van de overgang zijn onregelmatige, frequente of hevige menstruaties. Ervaar je een afname in libido?


Het is belangrijk om aandacht te besteden aan zowel je fysieke als emotionele gezondheid tijdens de overgang. Een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van je ervaringen zijn cruciaal.


Zorg ervoor dat je genoeg ijzerrijk voedsel eet en blijf actief door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.


Als je andere symptomen ervaart die niet genoemd zijn, laat het ons dan weten in een reactie op onze Facebookpagina.


Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven