Stijging hypotheekrente: De gevolgen voor woningbezitters en woningzoekenden!

hyp 1jpg

De recente verhogingen van de hypotheekrentes door grote Nederlandse banken, zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben een aanzienlijke impact op de huizenmarkt gehad.

Deze stijging, hoewel ogenschijnlijk klein met een toename van 0,05 tot 0,10 procent, is toch de hoogste van dit jaar en heeft nu al aanzienlijke gevolgen voor zowel potentiële als huidige huizenbezitters.

Een direct gevolg van de hogere rentes is dat woningzoekenden minder kunnen lenen, omdat een groter deel van hun inkomen naar de rentelasten gaat. Dit verlaagt het maximale leenbedrag en beperkt daarmee ook de keuze in beschikbare woningen.

Als voorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan resulteren in een maandelijkse kostenstijging van tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aansporen om hun rente vast te zetten om toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze verhoogde kosten kunnen leiden tot een lichte daling van de huizenprijzen, aangezien kopers minder te besteden hebben.

Dit heeft nadelige gevolgen voor zowel verkopers, die minder ontvangen voor hun woning, als kopers, die relatief meer aan rente betalen.

Eigenaren met een variabele rente of die aan het einde van hun rentevaste periode zijn, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandlasten.

Het advies is om alvast met een hypotheekadviseur te spreken over herfinanciering tegen een nog relatief lage rente.

Huurders kunnen indirecte effecten van de stijgende hypotheekrente ervaren. Een hogere rente kan de doorstroming op de woningmarkt vertragen, waardoor er minder beschikbare huurwoningen zijn en dit kan leiden tot hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit effect is vooral merkbaar in gebieden waar al een hoge vraag is naar huurwoningen. Huurders wordt aangeraden alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbare huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Er is echter een sprankje hoop. De Europese Centrale Bank (ECB) plant om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden. Dit kan op de middellange tot lange termijn leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van de inflatie- en loonontwikkelingen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

 

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven