Op deze plek in Nederland moet je 1000 euro betalen voor het laten slingeren van afval!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft een hardnekkig probleem in Nederland, ook in Enschede. De straten liggen vaak bezaaid met plastic verpakkingen, oude sigaretten en gebruikte kauwgom.

VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan wil hier verandering in brengen en stelt: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een vakantie in Singapore merkte Jajan op hoe schoon de stad was. Hij zei: “Toen had ik even een realisatiemoment: het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgumpjes.”

Jajan wijst erop dat onderzoek aantoont dat mensen hun afval op straat gooien vanwege de aanwezigheid van rommel of omdat ze anderen hetzelfde zien doen.

“We moeten er dus met z’n allen voor zorgen dat de straten mooi schoon zijn, dan voorkom je dat er meer zwerfvuil bijkomt.”

Op maandagavond diende het raadslid een motie in die werd aangenomen. “Dat betekent dat de wethouder nu bij het Rijk de tijdelijke pilot gaat aanvragen.” Het is nog niet duidelijk wanneer dit van kracht wordt.

“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden.”

Jajan erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Maar dat is belangrijk, want we willen mensen afschrikken. En wie het niet kan betalen, hangt een taakstraf boven het hoofd.”

“Maar dat is natuurlijk niet ons doel; wij willen niet zo veel mogelijk boetes uitdelen, maar hiermee juist voorkomen dat mensen hun afval laten slingeren.”

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven