Het behalen van een rijbewijs gaat veranderen: Dit zijn de maatregelen!

lessen 1jpg

Onderga binnenkort ingrijpende veranderingen bij het behalen van je rijbewijs. Voortaan moet je eerst rijonderwijs volgen voordat je mag afrijden.


Leerdoelen worden vooraf bepaald en de wijze van examineren verandert. Deze maatregelen zijn ingevoerd vanwege misstanden in de rijschoolbranche en lage slagingspercentages.


Slechts 52 procent van de kandidaten slaagt momenteel in één keer voor het praktijkexamen, terwijl het slagingspercentage voor het theorie-examen nog lager ligt, namelijk op 39 procent.


Met de nieuwe maatregelen is het doel niet alleen om deze percentages te verhogen, maar ook om het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen.


Noodzaak om op te treden tegen misstanden in de branche wordt benadrukt door demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.


“Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,” aldus Harbers.


“Om de rijopleiding te verbeteren heeft het ministerie een pakket maatregelen ontwikkeld,” aldus Harbers.

Het volgen van een rijopleiding wordt verplicht, naast alleen het examen zoals het nu is. Bovendien zullen specifieke leerdoelen worden vastgesteld voor het behalen van het rijbewijs.

Voorafgaand aan de zomer zullen deze leerdoelen worden geïntroduceerd. Ze omvatten onder andere rijden in het donker en met snelheden tot 130 km per uur, evenals onderwerpen zoals sociaal rijgedrag.

Het nieuwe rijonderwijs wordt opgedeeld in vier stadia, waarbij elke fase ingewikkeldere verkeerssituaties behandelt.

Zowel het theoretische als praktische examen blijven behouden, maar diverse belanghebbenden zoals CBR en de rijschoolbranche zullen aanbevelingen doen over mogelijke uitbreiding van het examenaanbod.

De eisen voor rijinstructeurs zullen strenger worden; zij dienen vanaf nu een opleiding te volgen bij een erkend instituut om hun competentie te waarborgen.

Het ministerie onderzoekt momenteel hoe de extra kosten, die naar verwachting zullen worden gedragen door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs, kunnen worden verdeeld zodat de impact op leerlingen zo minimaal mogelijk blijft.

Met als doel het verbeteren van de rijopleiding en het verhogen van de verkeersveiligheid voor nieuwe bestuurders, hoopt het ministerie dat deze maatregelen een positieve impact zullen hebben.

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven