Prinses Laurentien geraakt door ophef over haar toeslagenmethode: ‘Weer die machteloosheid’

WhatsApp Image 2024 05 31 at 201952 1jpg

Prinses Laurentien voelt zich geraakt door de ophef rond haar voorstel om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen.

Laurentien spreekt zich in een videoboodschap uit over de methode van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH), die zij bedacht heeft om getroffen ouders sneller en effectiever te helpen.

Ondanks de hogere kosten benadrukt Laurentien dat de alternatieve methode noodzakelijk is.

Laurentien zegt in een ruim dertien minuten durende videoboodschap: “De ophef is vervelend en raakt ons, raakt mij en raakt ook iets fundamenteels.”

”Het polariseren, het napraten zonder feiten en het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel.”


In de Tweede Kamer heeft demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aangegeven dat het demissionaire kabinet nog aanpassingen nodig heeft om de methode ‘navolgbaar en uitlegbaar’ te maken.


Laurentien heeft als doel meer duidelijkheid te bieden, vooral aan de getroffen ouders, met de SGH-methode die vaste vergoedingen voor specifieke gebeurtenissen voorziet, zoals het verlies van werk.


Volgens Laurentien is de SGH-methode goed uitlegbaar: “Hoe verwoestender het effect van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, want hoe meer leed en letsel er is geweest.”


Staatssecretaris De Vries erkent de vooruitgang die de stichting van Laurentien heeft geboekt: “Er is een pilot uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarbij 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders zijn afgesloten.”


”Er is waardering voor de route, de aanpak en de tevredenheid van de ouders. De evaluatie wijst op een aantal verbeterpunten, die we nu oppakken. We willen in samenspraak met SGH afspraken maken. Het is de intentie om dit voort te zetten.”


Laurentien deelt dat ze het moeilijk vindt dat de ophef ‘de essentie van de pijn’ raakt die veel toeslagenouders ervaren hebben.


“Weer die machteloosheid, verlies van regie, anderen die over je beslissen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengehaald,” zegt ze.


Met vertrouwen vervolgt de prinses: “Ons doel is onverminderd ons blijven inzetten voor het herstel van jullie en alle erkende gedupeerde ouders.”


Uit het onderzoek van de enquêtecommissie naar de toeslagenaffaire in februari bleek dat duizenden onschuldige mensen ernstig getroffen zijn.


1. “De prinses zal zich blijven inzetten voor alle gedupeerden!
2. “De prinses heeft er vertrouwen in dat de methode doorgezet zal worden.
3. “‘Weer die machteloosheid, verlies van regie’
4. “In een videoboodschap laat ze van zich horen
5. “Ze spreekt duidelijke taal in haar videoboodschap!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven