Slecht nieuws voor mensen met een parkeervergunning: Flinke prijsstijging!

par 1jpg

Steeds meer Nederlandse gemeenten maken parkeren duurder, vooral voor bewoners die een parkeervergunning nodig hebben bij hun huis.

Uit recent onderzoek van het ANP is gebleken dat de kosten voor parkeervergunningen in zes van de tien steden met parkeervergunningszones sinds 2021 zijn gestegen.

Onder de 342 onderzochte gemeenten vereisen 147 minstens één zone een parkeervergunning, waarbij de prijzen variëren.

In Heerenveen is de prijs voor parkeren in het centrum spectaculair gestegen. Bewoners zagen de kosten voor een parkeervergunning stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, meer dan een verdubbeling.

De gemeente rechtvaardigt deze verhoging door te vermelden dat er in voorgaande jaren geen prijsverhogingen waren doorgevoerd en dat dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


Recente cijfers tonen aan dat parkeertarieven in verschillende gemeenten in Nederland aanzienlijk zijn gestegen. Gemeenten met opvallende prijsstijgingen zijn onder andere Nijkerk, waar de tarieven bijna 72% zijn gestegen, Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.


De hoogste parkeervergunningkosten in Nederland zijn te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, een stijging van 11% ten opzichte van €568 in 2021.


Daarna volgen Utrecht met €615, Groningen en Den Bosch, waar centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 moeten betalen voor hun parkeervergunning.


In verschillende Nederlandse gemeenten is parkeren de afgelopen tijd aanzienlijk duurder geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dichtbij…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven