Laatste kans: In deze delen van Nederland is vannacht het noorderlicht te zien!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Vannacht is er in bepaalde delen van onze provincie een laatste kans om het noorderlicht te aanschouwen. Het natuurfenomeen was dit weekend uitzonderlijk goed te zien.

Volgens lokale berichten was het twintig jaar geleden voor het laatst zo duidelijk te zien. Sociale media werden overspoeld met betoverende foto’s die een lucht vol groene, roze, paarse, blauwe en gele tinten lieten zien.

Dit is een zeldzame kans, aangezien het noorderlicht meestal alleen te zien is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die andere plannen hadden de afgelopen nachten, is er vanavond nog één kans om getuige te zijn van dit prachtige lichtverschijnsel.

Floris Lafeber, een

Volgens meteoroloog Lafeber bij Weeronline zal het noorderlicht vanavond niet zo spectaculair zijn als de voorgaande dagen, omdat de piek voorbij is na vannacht.

Lafeber adviseert om richting de kust of het Waddengebied te gaan voor de beste ervaring, aangezien daar het noorderlicht naar verwachting het meest indrukwekkend zal zijn. Een heldere lucht en minimale lichtvervuiling zijn belangrijk.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de krachtigste zonnestorm in meer dan twintig jaar, in combinatie met heldere, donkere nachten – ideale omstandigheden voor dit natuurlijke fenomeen.

Hoewel het noorderlicht enkele dagen van tevoren voorspelbaar is, is het onwaarschijnlijk dat we op korte termijn weer zo’n weergave zullen zien als onlangs.

“Het was twintig jaar geleden voor het laatst zo goed met het blote oog te zien. Dat zal waarschijnlijk niet snel meer gebeuren,” aldus Lafeber.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven