Leven met een narcist: Veelvoorkomende signalen om narcistisch gedrag te herkennen!

nar 1jpg

De term ‘narcisme’ wordt vaak informeel gebruikt, maar de realiteit ervan is verre van simpel. Het hebben van een vriend of partner met narcistische kenmerken kan een grote uitdaging vormen.

Narcisten vertonen zich op diverse manieren; sommigen zijn openlijk in hun gedrag, terwijl anderen subtieler te werk gaan. Vooral die subtielere narcisten kunnen schadelijk zijn voor je zelfbeeld.

Een narcist herken je aan hun buitensporige zelfvertrouwen. Ze zijn conflictzoekend en willen altijd gelijk hebben.

Ze zijn eigenwijs en luisteren slecht naar anderen, omdat ze zichzelf beschouwen als het centrum van de wereld. Een opvallend kenmerk is dat een narcist vaak ruzies veroorzaakt.

Dit is een indicatie dat je te maken hebt met een narcist, zelfs wanneer je geen debat wilt aangaan. Een narcist beschouwt zichzelf als superieur aan anderen, dus ook aan jou.

Tijdens een conflict kun je dit merken aan de kwetsende opmerkingen die ze maken, zoals: “Zonder mij ben je niets!” Zulke uitspraken tonen aan dat een narcist vooral

Als iemand die zichzelf bewondert, zijn er specifieke gedragingen die narcisten vaak vertonen tijdens een conflict. Een van die gedragingen is schuld afschuiven. Narcisten nemen zelden verantwoordelijkheid voor hun acties en geven anderen de schuld.

Een andere gedraging is ontkenning van fouten. Een narcist zal niet snel erkennen dat hij fouten maakt. Ze kunnen hun eigen gedrag bagatelliseren of zelfs ontkennen.

Daarnaast zijn narcisten vaak goed in manipulatie. Ze proberen je gevoelens en gedachten te beïnvloeden, waardoor je onzeker wordt.

Een andere gedraging is het aannemen van de slachtofferrol. Soms doen narcisten alsof zij het slachtoffer zijn om medelijden op te wekken, ook al is dat niet terecht. Hierdoor voel je je schuldig over iets wat eigenlijk niet jouw fout is.

Tenslotte, arrogantie is ook een veelvoorkomende eigenschap bij narcisten. Ze hebben vaak een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en superioriteit en kijken neer op anderen.


Om hun eigen onzekerheden te verbergen, kan een narcist proberen je te laten voelen dat je niet aan hun verwachtingen voldoet. Dit benadrukt de ontoereikendheid.


Erken deze signalen om jezelf te beschermen tegen het schadelijke gedrag van een narcist.


1. Dit zijn tekenen dat je met een narcist te maken hebt. 2. De realiteit is allesbehalve eenvoudig. 3. Veel mensen zullen dit helaas herkennen… 4. Deze gedragingen horen typisch bij een narcist. 5. Een narcist herken je aan deze gedragingen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven