Ben jij een vrouw die vaak in de nacht moet plassen? Dit kan de oorzaak zijn!

blaasjpg

Verwarring tussen het blaaspijnsyndroom, een chronische blaasaandoening, en een blaasontsteking is begrijpelijk vanwege overeenkomstige symptomen.

Anders dan bij een blaasontsteking, wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en is het resistent tegen antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door ontsteking van de blaaswand en kan ontstaan door verschillende factoren zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën, of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet direct de oorzaak is van dit syndroom, kan het wel de symptomen verergeren.

Het is interessant dat hormonale veranderingen, met name de afname van het hormoon oestrogeen tijdens de menopauze, een rol kunnen spelen in dit syndroom.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op een blaasontsteking toeneemt.

Ervaart ongeveer 20% van de vrouwen boven de leeftijd van 65 jaar regelmatig blaasontstekingen, wat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom door hormonale verschuivingen.

De symptomen van blaaspijnsyndroom zijn divers en kunnen aanzienlijke hinder veroorzaken in het dagelijks leven.

Vaak voorkomende klachten zijn onder andere de frequente drang om te plassen, ook ’s nachts, pijn in de onderbuik die uitstraalt naar rug, lies en zij, en pijn rond de vagina.

Deze pijn kan verergeren voor de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, hoewel plassen tijdelijk verlichting biedt.

Behandelingsopties voor blaaspijnsyndroom variëren en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt, waaronder medicamenteuze behandelingen zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het rekken van de blaaswand, en in het geval van menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokaal aangebracht oestrogeen soms verlichting bieden.

Om de symptomen van blaaspijnsyndroom te minimaliseren, is het aangeraden om

Vermijd bepaalde irriterende stoffen, zoals scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.


Dit biedt een beter begrip van blaaspijnsyndroom, beschikbare behandelingen, en preventieve maatregelen om symptomen te beheersen.


Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven