Naaktslakken duiken massaal op: Met deze methode stop je de invasie in jouw tuintje!

ns 1jpg

Op dit moment hebben tuiniers te maken met een ongewenste invasie van naaktslakken, waardoor mensen met groene vingers worden geplaagd.

Als je wilt voorkomen dat deze slijmerige indringers jouw tuin binnenvallen, lees dan verder voor de oplossing.

De vraag is waarom er momenteel zoveel naaktslakken verschijnen, en dat heeft alles te maken met het aanhoudende natte weer.

Met het voortdurende natte weer gedijen naaktslakken goed in deze vochtige omstandigheden en zien ze de planten in jouw tuin als een smakelijke traktatie.

Bij Volkstuinvereniging IJlst merken ze ook de toename: “Ze zijn er niet alleen ’s ochtends. Het zijn er nu zo veel, dat ze ook overdag rondkruipen,” aldus de vereniging.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je van deze slakkenplaag af? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve oplossing gevonden en heeft tot nu toe

Geen enkele slak is tot nu toe gezien, wat de reden daarvoor is blijft een raadsel.

Naar verluidt is het dankzij de permacultuur-gebaseerde tuiniermethode van Greutink. “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”

Leven insecten die zich voeden met slakken en hun eitjes in onomgespitte grond. Het resultaat is minder of zelfs geen slakken.

Vera heeft tevens een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die ook helpen bij het beheersen van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal, zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Ondanks dat het een kostbare methode lijkt, valt dat best mee.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren toepast, hoe minder slakken er zullen zijn,” legt Greutink uit, hoewel het effect niet onmiddellijk merkbaar is.


“Door de jaren heen wordt het beter. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht.”


Door het toepassen van deze methoden, kun je je tuin vrij houden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving voor je planten en dieren creëren.


1. Als we hiermee dus stoppen zijn we van de invasie af.

2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.

3. De aanpak is simpel en goedkoop

4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.

5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven