Naaktslakken duiken massaal op: Met deze methode stop je de invasie in jouw tuin!

ns 1jpg

Op dit moment worden tuiniers geconfronteerd met een ongewenste invasie van naaktslakken, waardoor mensen met groene vingers zich zorgen maken.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige indringers jouw tuin vermijden? Dit artikel biedt de oplossing.

In de eerste plaats, waarom zijn er zoveel naaktslakken te zien op dit moment? Dit fenomeen wordt veroorzaakt door het aanhoudende natte weer.

De regenval is de afgelopen weken overvloedig geweest, waardoor naaktslakken goed gedijen in vochtige omstandigheden. Bovendien vinden ze de planten in jouw tuin erg aantrekkelijk.

Volkstuinvereniging IJlst heeft ook te maken met dit probleem: “Ze zijn niet alleen vroeg in de ochtend actief, er zijn nu zoveel slakken dat ze ook overdag rondkruipen,” aldus de vereniging.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft de oplossing:

Inmiddels heeft Vera een effectieve oplossing gevonden en tot op heden geen enkele slak gezien. Wat is haar geheim?

Volgens Greutink is dit te danken aan haar tuiniermethode, gebaseerd op permacultuur. Ze legt uit: “We tuinieren volgens permacultuur. Dat betekent: niet spitten en met rust laten.”

In de onomgewoelde grond leven insecten die slakken en hun eitjes opeten, wat resulteert in minder slakken, of zelfs geen slakken meer.

Binnen Vera’s tuin zijn er ook kikkerpoelen en een egel aanwezig, die bijdragen aan het beheersen van de slakkenpopulatie.

Bovendien bedekt ze de grond met organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel, wat hoewel het kostbaar lijkt, eigenlijk niet duur is.

“Naarmate je deze manier van tuinieren langer toepast, zul je steeds minder slakken tegenkomen,” legt Greutink uit, met het verschil dat je de resultaten niet direct zult opmerken.


“Het gaat niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van evenwicht. Het wordt beter door de jaren heen.”


Je tuin vrijhouden van naaktslakken en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige omgeving creëren voor je planten en dieren kan bereikt worden door deze methodes toe te passen.


1. Als we hiermee dus stoppen, zijn we van de invasie af.
2. Wij maken het dus zelf aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. De aanpak is simpel en goedkoop.
4. Door dit te doen kom je van de grote hoeveelheid slakken af.
5. Deze methode ga ik gelijk toepassen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven