Steeds meer moeders kiezen voor alternatief in plaats van borstvoeding!

bovo 1jpg

Recente gegevens van het Voedingscentrum voor 2023 tonen aan dat het aantal moeders dat uitsluitend borstvoeding geeft aan hun pasgeborenen is gedaald tot net iets meer dan de helft – de laagste stand ooit.

Volgens dezelfde gegevens stopt bijna driekwart van de moeders, 71%, eerder met borstvoeding dan ze eigenlijk zouden willen. Dit komt vaak door de perceptie van onvoldoende melkproductie of pijn tijdens het voeden. Het kan ook voorkomen dat de baby niet goed accepteert.

Daarnaast blijkt bijna een kwart van de moeders borstvoeding te combineren met flesvoeding, waardoor het totale percentage baby’s dat borstvoeding krijgt op 76% komt – een stijging ten opzichte van voorgaande jaren.

Hoewel borstvoeding algemeen wordt beschouwd als de gezondste optie voor baby’s, is het opvallend dat bij baby’s minstens zes maanden borstvoeding wordt aanbevolen om maximaal voordeel te behalen.

Marije Verwijs, een deskundige op het gebied van voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, merkt op dat borstvoeding geven in het begin “uitdagend” kan zijn.

“De

Verwijs benadrukt: “Genoemde redenen onderstrepen het belang van betere ondersteuning en gedegen voorlichting door professionals zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdgezondheidszorg“.


Ouders noemen gezondheid vaak als de belangrijkste reden om met borstvoeding te beginnen, gevolgd door het bevorderen van het contact tussen moeder en kind.


Er is ook een opvallend verschil in borstvoedingscijfers gebaseerd op opleidingsniveau; ouders met een hogere of wetenschappelijke opleiding kiezen vaker uitsluitend voor borstvoeding dan die met een mbo-achtergrond of een meer praktische opleiding.


Dit benadrukt de noodzaak van toegankelijke voorlichting en ondersteuning voor alle moeders, ongeacht hun educatieve achtergrond, om optimale voedingskeuzes te kunnen maken voor hun kinderen.

Steeds meer moeders maken deze keuze!

Steeds meer moeders maken deze keuze!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven