Zorgwekkend nieuws: Waarom het niet mogelijk is om minimumleeftijd in te stellen voor fatbikes!

fat 1jpg

Er is een zorgwekkende toename van ongevallen met jongeren op fatbikes in ons landje.


Recente gegevens van kenniscentrum VeiligheidNL tonen aan dat in 2022 zeven fatbikebestuurders op de spoedeisende hulp belandden, terwijl dit aantal in 2023 toenam tot 59.


In de eerste vier maanden van dit jaar alleen al waren er 33 incidenten. Onderzoekers voorspellen dat dit aantal in 2024 kan oplopen tot maar liefst 100 ongevallen als de huidige trend aanhoudt.


Onlangs raakten twee jonge meisjes uit Breda zwaargewond nadat hun fatbike in botsing kwam met een auto.


Deze zorgwekkende stijging heeft geleid tot oproepen om een minimumleeftijd in te stellen voor fatbikegebruikers.


VeiligheidNL pleit voor een verbod

Er wordt geen aanbeveling gedaan voor het gebruik van fatbikes door kinderen jonger dan 16 jaar, omdat zij de risico’s niet goed kunnen inschatten, wat gevaar oplevert voor zowel henzelf als andere weggebruikers.

Desondanks is het vinden van een specifieke leeftijdsgrens voor fatbikes juridisch behoorlijk lastig, zoals onderstreept door onderzoeksbureau Sweco in opdracht van de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Het bleek niet haalbaar om fatbikes apart te reguleren van andere e-bikes vanwege de juridische complexiteit bij het onderscheiden ervan.

De discussie over een minimumleeftijd voor e-bikes in het algemeen is meer aanwezig, maar een brede ban op e-bikes voor jongeren stuit op praktische bezwaren, zoals het feit dat scholieren in landelijke gebieden afhankelijk zijn van e-bikes.

Er is een groeiende vraag naar veiligheidsmaatregelen, maar het vinden van een balans tussen veiligheid en praktische uitvoerbaarheid blijft een uitdaging. Alternatieve maatregelen en voorlichtingscampagnes zijn cruciaal om de veiligheid van jonge weggebruikers te verbeteren zonder onbedoelde negatieve gevolgen.

1. Hoeveel ongelukken moeten er nog gebeuren?
2. Dit is toch te belachelijk voor woorden.
3. Minimumleeftijd instellen voor fatbikegebruikers niet mogelijk:
4. Dit is toch behoorlijk zorgwekkend!
5. Moeten er eerst nog meer ongelukken gebeuren?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven