Onderzoek naar mogelijke racistische aspecten van melk: historische rol en het verleden!

WhatsApp Image 2024 06 27 at 115959jpg

In een opmerkelijke stap binnen de academische wereld heeft het Oxford Museum aangekondigd een uitgebreide studie uit te voeren naar mogelijke “racistische” aspecten van melk.

Het project, met financiering van de Arts and Humanities Research Council, draagt de titel “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy”.

De studie richt zich specifiek op de koloniale geschiedenis van zuivelproducten en hun connecties met bredere politieke en culturele vraagstukken.

Het onderzoeksteam zal diepgravend ingaan op de historische rol van melk en de manier waarop deze door de geschiedenis heen is gekoppeld aan Noord-Europese en “wit supremacistische” ideeën.

Er zal gekeken worden naar de invloed op andere culturen en hoe melk, als een alledaags product, een politieke lading kan hebben.

Hoewel discussies over de politieke en culturele implicaties van melk niet nieuw zijn, belooft dit project een diepgaandere analyse te bieden dan ooit.


In de inspanning om niet alleen historische betrokkenheid bij melk te onderzoeken, maar ook netwerken te smeden met consumenten en producenten in zowel Groot-Brittannië als Kenia, omvat dit project gedetailleerde melkdagboeken, uitgebreid archiefonderzoek en de productie van participatieve podcasts.


Een unieke gelegenheid wordt gecreëerd om inzicht te krijgen in hoe koloniale erfenissen nog steeds invloed hebben op het dagelijks leven wereldwijd.


De beslissing om melk te onderzoeken met betrekking tot kolonialisme en erfgoed heeft reeds voor controverses gezorgd en debatten aangewakkerd over de rol van voedsel in culturele identiteit en politiek.


Door deze kwesties aan het licht te brengen, hoopt het Oxford Museum een breder begrip te bevorderen van hoe alledaagse producten zoals melk verbonden zijn met complexe historische en hedendaagse uitdagingen.


Dit onderzoek zal niet alleen nieuwe inzichten bieden, maar ook een platform creëren voor diepgaande discussies over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.


Er kan een ingrijpende verandering komen in hoe we voedingsmiddelen zien en hun rol in de samenleving.

1. Onderzoek richt zich op de impact van melk op andere culturen.
2. Specifieke focus op de koloniale erfenis van zuivelproducten.
3. Het is een baanbrekende ontwikkeling in academisch onderzoek.
4. Het is ongelofelijk hoe dit evolueert.
5. Mogelijk zal het woord “melk” in de toekomst anders bekeken worden.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven