Heb jij last van deze kwaaltjes? Grote kans dat je in de menopauze zit!

menojpg

Langzaam maar zeker wordt er meer gesproken over de menopauze, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Er is geen specifieke leeftijd waarop dit gebeurt, waardoor het vaak lastig is om vast te stellen wanneer de menopauze begint.

Men verward vaak de menopauze — wanneer de menstruatie stopt — met de overgang — de periode daarvoor.

Over het algemeen begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie afneemt.

Deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar, waarbij vrouwen rond de leeftijd van 45 meestal subtiele symptomen beginnen te ervaren die wijzen op de overgang.

Indien je twijfelt over de symptomen, wordt aangeraden regelmatig een bezoek aan de dokter te brengen. Vraag je arts om een ‘green scale’-vragenlijst om een beter inzicht te krijgen in wat je doormaakt.

Altijd moeten ernstige bloedingen door een arts worden bekeken, omdat ze ook door andere medische problemen veroorzaakt kunnen worden.

Hier zijn zeven tekenen die mogelijk wijzen op de overgang: Opvliegers: Plotselinge warmtegevoelens, rode huid en zweetuitbarstingen kenmerken een opvlieger, vaak getriggerd door stress of alcohol.

Nachtzweten: Nachtelijke opvliegers kunnen je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, is hoofdpijn een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare emotionele buien, van tranen tot irritatie, kunnen voorkomen.

Urineproblemen: Verlies van spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: Onregelmatige,

“Een vaak voorkomend teken is frequente of hevige menstruaties”, zegt men. Afname in libido.

  Omarm de uitdagende tijd van de overgang die zowel aandacht vraagt voor fysieke als emotionele gezondheid. Belangrijke aspecten zijn een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen.

  Verlies ijzerrijk voedsel niet uit het oog en blijf actief door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

  Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, laat het ons weten door te reageren op onze Facebookpagina.

  1. Deze tekenen laat je lichaam je zien! 2. Het lichaam geeft deze signalen af! 3. Toch handig om de symptomen te herkennen. 4. Herken jij deze symptomen? 5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven