iDeal gaat binnenkort verdwijnen en plaatsmaken voor dit nieuwe betaalsysteem!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als je regelmatig online winkelt in Nederlandse webshops, ken je waarschijnlijk iDeal wel, een betaalmethode die niet meer weg te denken is uit het Nederlandse e-commerce landschap.


Er staan echter grote veranderingen op de planning voor iDeal. Het bekende betalingssysteem zal binnenkort een gedaanteverandering ondergaan. Dit is wat je moet weten.


iDeal werd gelanceerd in 2004 door vooraanstaande Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.


Deze samenwerking resulteerde in een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, wat destijds een welkome ontwikkeling was gezien elke bank toen nog zijn eigen systeem had.


Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.


Recentelijk heeft er een significante verandering plaatsgevonden.

iDeal is overgenomen door het European Payments Initiative (EPI).

Met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties, staat iDeal op het punt een grondige modernisering te ondergaan.

Er zal in april een update plaatsvinden volgens Daniel van Delft van Currence, waarmee gebruikers een persoonlijk iDeal-profiel kunnen aanmaken om het afrekenproces te versnellen.

Dit profiel zal tevens nieuwe functies ondersteunen, waaronder het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen.

Hoewel het nieuwe systeem belooft superveilig te zijn, zal iDeal op termijn vervangen worden door een nog innovatiever betaalsysteem.

Het EPI plant de lancering van ‘Wero’ later dit jaar in Frankrijk en Duitsland, een systeem dat vergelijkbaar is met Tikkie maar uitgebreider met opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.


De overgang naar Wero zal plaatsvinden zodra alles in Nederland gereed is, verzekert Van Delft. Hoewel iDeal zal verdwijnen, wordt het nieuwe systeem als een verbetering gezien. Toch zijn er critici die bezorgd zijn dat deze verandering de weg kan effenen voor een digitale euro.


Gaat deze verandering de weg vrijmaken voor de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven