Dikke streep door huurverhogingen: Ook hier zitten haken en ogen aan vast voor huurders!

hui 1jpg

Meerdere huurverhogingen zijn door kantonrechters afgewezen omdat ze niet in overeenstemming zouden zijn met Europese wetgeving.

Deze beslissing kan aanzienlijke financiële consequenties hebben voor verhuurders van vrije sectorwoningen, die momenteel bezorgd zijn over een mogelijke miljardenverlies. Maar is dit echt goed nieuws voor huurders?

De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van deze gerechtelijke uitspraken.

Volgens de huidige regelgeving mogen verhuurders de huurprijzen jaarlijks verhogen met de inflatie, plus een extra toeslag.

Deze toeslag is echter niet verplicht, wat volgens kantonrechters leidt tot onduidelijke verschillen in huurverhogingen, wat in strijd zou zijn met Europese regelgeving.

Dit kan resulteren in het terugbetalen van geld aan vele huurders, maar dit is nog niet definitief. Verhuurders hebben hoger beroep aangetekend en de Hoge Raad zal de komende maanden zich buigen over de kwestie van huurverhogingen.

Als de Hoge Raad inderdaad bepaalt dat huurders te veel betaald hebben, kan dit verhuurders miljarden euro’s kosten. Bij volledig verlies zouden verhuurders tot 6,4 miljard euro moeten terugbetalen.

Indien de inflatiecorrectie behouden blijft maar de extra toeslag niet, kan de schade maximaal 1,7 miljard euro bedragen.

Daarnaast kan het verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 leiden tot een verlies van 87,4 miljard euro aan potentiële huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou kunnen leiden tot een daling van 24 tot 40 procent in de totale waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector, volgens de IVBN.

Hoewel dit gunstig lijkt voor huurders, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart voor mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving.


“Maatschappelijke kapitaalverstrekkers zullen terughoudend worden als het huurverhogingsbeding wordt vernietigd. Dit kapitaal is cruciaal voor het realiseren van bijna 1 miljoen nieuwe woningen.”


De IVBN voorspelt grote problemen als verhuurders daadwerkelijk miljarden moeten terugbetalen. “Dit zal leiden tot liquiditeitsproblemen bij verhuurders en aanzienlijke schade voor pensioendeelnemers,” aldus de IVBN.


“Een verminderd investeringskapitaal zal leiden tot een stagnering in de nieuwbouw, terwijl de markthuren aanzienlijk zullen stijgen, wat de scheefgroei op de woningmarkt verder zal versterken.”


1. Uitspraak rechters lijkt voordelig maar toch een waarschuwing!
2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn.
3. Deze streep zorgt toch voor een bittere nasmaak…
4. Waar we alleen even geen rekening mee houden…
5. Ook hier zitten behoorlijke haken en ogen aan vast!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven