We doen het allemaal verkeerd: Deze spullen moet je juist niet in het gootsteenkastje bewaren!

gootjpg

Ons gootsteenkastje staat vaak propvol met schoonmaakmiddelen, doeken, borsteltjes en andere spullen die tijdelijk nergens anders heen kunnen.

Het lijkt bijna alsof het een opslagruimte is geworden voor van alles en nog wat. Echter, niet alle items zijn geschikt om in dit kastje te bewaren.

Hoewel het handig lijkt om al onze schoonmaakspullen onder de gootsteen te bewaren, blijkt uit onderzoek dat dit niet altijd de beste optie is.

Het is niet verstandig om gevaarlijke chemische schoonmaakmiddelen, zoals ammoniak of wasbenzine, binnen handbereik van kinderen of huisdieren te bewaren.

Vooral niet zo laag bij de grond. Mocht deze producten niet goed afgesloten zijn, dan kunnen ze onbedoelde reacties veroorzaken met andere stoffen en irritatie opwekken bij aanraking. Het is beter om ze op een hoger gelegen plek te bewaren, zoals in een schuur of berging.


Ook onder de gootsteen is geen geschikte plek voor items die snel vlam kunnen vatten, zoals spuitbussen en verfpotten. Dit kastje is meestal dicht bij het fornuis gepositioneerd en kan gevaarlijke situaties veroorzaken als je op gas kookt. Het vermijden van brand in huis is natuurlijk altijd van groot belang.


Het is ook belangrijk om te onthouden dat direct boven dit kastje waterleidingen lopen. Bij een verstopping of lekkage kan water gemakkelijk het kastje binnendringen. Als je bijvoorbeeld wc-papier of keukenrollen bewaart, is dit geen ideale situatie. Het is raadzaam om deze items in een voorraadkast op te bergen.


Hetzelfde geldt voor elektrische apparaten. Hoewel het misschien praktisch lijkt om je broodrooster of tostiapparaat daar op te bergen, kan vocht roest veroorzaken. Dit kan niet alleen gevaar opleveren bij gebruik vanwege brandgevaar, maar kan ook leiden tot schade door lekkages.

In de kast kunnen huisdieren gemakkelijk bij het kastje en, als ze slim zijn, het deurtje openen, waardoor ze in aanraking kunnen komen met gevaarlijke producten door eraan te likken of te ruiken.

Het is verstandig om aantrekkelijke dierensnacks, zoals zelfgemaakte hondenkoekjes, op een hogere plek te bewaren, terwijl chemische schoonmaakmiddelen beter elders, bijvoorbeeld in een schuur of berging, kunnen worden opgeborgen.

Het bewaren van dierenvoeding in dit kastje is ook niet aan te raden vanwege mogelijke interactie tussen de schoonmaakmiddelen en het voer, waarbij geuren zich niet goed vermengen. Dierenvoeding hoort daarom op een afgesloten plek te worden bewaard.

Je zou door al deze tips denken dat het beter is om het kastje leeg te laten, echter is dat niet noodzakelijk.

Dagelijkse benodigdheden zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes en de afwasborstel kunnen gerust in dit kastje worden bewaard.


Vooral moet je goed oppassen met chemische en brandbare producten, zorg ervoor dat alles goed is afgesloten.


1. Moet eerlijk toegeven… Ook ik doe het dus helemaal fout.
2. Wat niet in het kastje hoort te staan, heb ik dus wel staan.
3. Nooit bij stil gestaan om heel eerlijk te zijn.
4. Benieuwd of jij het ook fout doet…?
5. Beste lijst van wat niet in het gootsteenkastje hoort!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven