Volgens experts moet je nooit het snelwasprogramma op je wasmachine gebruiken!

wasmjpg

Was doen is voor velen geen favoriete bezigheid en die stapel wasgoed wacht toch echt op je, zelfs als je liever iets anders zou doen in het weekend.


Wat als we je vertellen dat de was doen een vorm van zelfzorg kan zijn? Het snelwasprogramma van 15 minuten lijkt misschien aantrekkelijk, maar experts waarschuwen dat het gebruik ervan niet zo eenvoudig is als het lijkt.


Sommige experts raden het zelfs volledig af. Waarom? Laten we dat eens onderzoeken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.


Maar voor kleding met wijn- of olievlekken is dit programma niet effectief. Voor licht vervuilde kleding werkt het misschien wel, maar op het gebied van energiebesparing schiet het tekort.


Ondanks de korte duur van het programma moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk resulteert in een hoger energieverbruik.


Dit leidt dus niet tot besparingen en is schadelijk voor het milieu. Vergeet bovendien niet dat je je spijkerbroeken beter niet te vaak moet wassen.


In plaats van het snelwasprogramma te gebruiken als je haast hebt, is het belangrijk om te weten dat dit je kleding kan beschadigen. Gelukkig bieden nieuwere wasmachines een handige functie waarmee je de starttijd van de was kunt instellen.


Je kunt bijvoorbeeld de was laten eindigen zodra je terugkomt van het werk. Plaats de was en benodigde producten in de trommel, kies het programma en stel de starttijd in. Dit zal je dag een stuk efficiënter maken.


Als je een ouder model wasmachine hebt, is het wellicht verstandig om te investeren in een nieuwe machine. Nieuwere modellen zijn doorgaans efficiënter en verbruiken minder water en energie. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over.


Voor licht vervuilde kleding is het beter om de temperatuur op 30 of 40 graden te zetten. Maar onthoud dat dit niet effectief is voor kleding met hardnekkige vlekken, zoals wijnvlekken!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven