Experts luiden de noodklok: Meer kinderen zonder diploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Experts slaan alarm over het groeiende aantal Nederlandse kinderen dat geen zwemdiploma behaalt vanwege de toenemende kosten van zwemlessen.

Steeds meer kinderen moeten stoppen met zwemlessen omdat hun ouders de gestegen tarieven niet meer kunnen of willen opbrengen.

Recent onderzoek door Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen in de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 zijn de kosten voor zwemlessen gemiddeld bijna 30 procent gestegen. In sommige gemeenten is dit zelfs tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

Om een zwemles te volgen, moeten ouders nu gemiddeld 12 euro betalen, tegenover 9 euro in het verleden. Alleen al voor het A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.


Volgens Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut, dat sportonderzoek verricht, zien ouders weliswaar het belang van zwemlessen, maar toch besluiten ze ermee te stoppen, zo meldt hij in een gesprek met de NOS.


“Je wilt dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid hebben om een A-, B- en C-diploma te halen,” benadrukt Hoekman.


Volgens cijfers van het CBS is het aantal kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.


Zwembaden attribueren de stijgende kosten voornamelijk aan de hogere energietarieven die nodig zijn om een zwembad warm en schoon te houden.


Hoewel de overheid zwembaden in 2022 heeft gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, benadrukken uitbaters dat dit niet alle problemen oplost, gezien ook de gestegen personeelskosten en een tekort aan badmeesters.

In bepaalde gemeenten bestaan (sport)fondsen die ouders kunnen ondersteunen bij de betaling van de zwemlessen voor hun kinderen, geheel of gedeeltelijk.

Desalniettemin heeft niet elke Nederlandse gemeente zo’n fonds en maken niet alle ouders die financiële hulp nodig hebben, er gebruik van. Het Mulier Instituut drukt hier zijn bezorgdheid over uit:

“De gemeenten moeten armoederegelingen breder toegankelijk maken zodat de ongelijkheid vermindert. Of je recht hebt op zo’n regeling zou niet afhankelijk moeten zijn van waar je woont.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven