Het heeft even geduurd: EBU komt eindelijk met duidelijkheid over diskwalificatie Joost Klein!

WhatsApp Image 2024 07 01 at 112445jpg

In de wereld van het Eurovisiesongfestival is er belangrijk nieuws te melden. Volgende week zal de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het jaarlijkse muziekevenement, de resultaten van een onafhankelijk onderzoek naar het recente festival publiekelijk maken.

Dit bericht komt van de Zwitserse krant Blick. Het afgelopen Songfestival kende enkele problemen, waaronder de diskwalificatie van de Nederlandse deelnemer Joost Klein en klachten van verschillende delegaties over de sfeer achter de schermen.

Onder andere winnaar Nemo en de Ierse deelnemer Bambie Thug hebben kritiek geuit op de gang van zaken.

Als reactie hierop heeft de EBU aangekondigd een onafhankelijk onderzoek te zullen uitvoeren om het festival te evalueren en lessen te trekken voor toekomstige edities.

“Om het Eurovisie Songfestival verder te versterken, hebben we een onafhankelijke expert gevraagd om het songfestival van 2024 in Malmö te onderzoeken om inzichten en lessen te delen met de bestuursorganen van de EBU,” aldus de organisatie.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Na lang wachten wordt volgende week eindelijk het rapport van het afgeronde onderzoek gepresenteerd.

Joost Klein gaat NL vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival met deze herrie!

Het rapport zal hoogstwaarschijnlijk ook het incident bespreken dat leidde tot de diskwalificatie van Joost Klein, betrokken bij een incident met een cameravrouw.


Details over dit incident zijn nog steeds schaars meer dan twee maanden later. De EBU werd bekritiseerd voor de manier waarop ze de diskwalificatie hebben afgehandeld. Het is nog onduidelijk of Nederland zal deelnemen aan de 2025 editie.

Joost Klein

De Nederlandse omroep AVROTROS heeft eisen gesteld aan de EBU voor veranderingen in het proces. Pas na het voldoen aan deze eisen zal worden besloten of Nederland zal deelnemen.


Ook andere landen, waaronder Noorwegen en Luxemburg, hebben openlijk overwogen om mogelijk niet meer deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival.


1. Het was hoog tijd, er is lang genoeg gewacht!
2. Een onafhankelijke expert heeft onderzoek uitgevoerd.
3. Belangrijk nieuws uit de wereld van het Eurovisiesongfestival!
4. Wij en de rest van de wereld hebben er lang op gewacht!
5. Eindelijk is er duidelijkheid vanuit het songfestival!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven