Waarschuwing voor diabetesgolf: Herken deze zeven opvallende symptomen!

diaba 1jpg

“Er komt straks een diabetesgolf op ons af als we nu niets doen,” waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat op dit moment één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heeft.

Dit is een voorfase van diabetes type 2 die stilletjes schade aanricht aan het lichaam. Ontdek hoe je diabetes type 2 kunt herkennen.

Het fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes, met inbegrip van een test om het risico op te sporen. Eerder heeft Metro al bericht over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, tegenover 1,1 miljoen in 2018. Bovendien hebben 1,1 miljoen mensen diabetes.

“En dit aantal blijft groeien. Elke week krijgen bijna duizend mensen de diagnose diabetes type 2.” Ook zien kinderartsen steeds meer kinderen en jongeren met de ziekte of in de voorfase.

Halbertsma zegt dat: “We zitten in een diabetescrisis. Het aantal mensen met een hoog diabetesrisico is alarmerend.” De Maastrichtse studie volgde tien jaar lang een deel van de Zuid-Limburgse bevolking.

Halbertsma concludeert dat: “Uit het onderzoek blijkt dat binnen acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt; dat zijn alleen al in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 75 jaar zo’n 200.000 mensen.”

Diabetes type 1 is aangeboren, maar diabetes type 2 kan zich op latere leeftijd ontwikkelen.

Volgens Thuisarts ontstaat diabetes door te veel suiker in je bloed omdat je cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker uit het bloed naar de cellen transporteert. Diabetes type 2 kan lang ongemerkt blijven, zonder symptomen. Enkele mogelijke symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurige, onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen schade veroorzaken, wat kan leiden tot slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht genezende wondjes. Indien je deze symptomen herkent, is het raadzaam om een arts te raadplegen.


Onderzoek je risico op diabetes type 2 via het Diabetes Fonds. Bewustwording over het risico is essentieel, aangezien veel mensen niet beseffen dat ze het hebben.


Veel mensen met diabetes type 2 ervaren geen symptomen voor lange tijd en veronderstellen meestal dat ze gezond eten of te jong zijn. Het fonds benadrukt: “Weten dat je risico loopt is cruciaal, ver voordat je de diagnose krijgt.”


”Op tijd erbij zijn, betekent de schade nog kunnen beperken en de ziekte mogelijk voorkomen,” zegt het Diabetes Fonds.


Volgens het fonds is leven met diabetes “prima” niet mogelijk, ondanks wat vaak wordt gedacht. Halbertsma benadrukt: “Je hebt een grotere kans op gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen.”

1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven