De reden waarom chips minder lekker smaakt: ‘Jammer dat dit niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

De smaak van chips lijkt de laatste tijd niet meer aan te sluiten bij wat mensen gewend waren. Geliefde snacks als Hamka’s, Doritos en Pombears hebben allemaal een verandering ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar waarom is dat eigenlijk? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, geeft het antwoord in een video op TikTok.

“Eindelijk heb ik gevonden wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaak hebben gekregen. De reden? Fabrikanten verwerken tegenwoordig minder zout in hun chips.

Bosman wijst op de website van chipsfabrikant Lay’s waar dit probleem wordt benoemd. Fabrikanten hebben de hoeveelheid zout in hun producten aanzienlijk verminderd.

Onlangs informeerden we al over waarom je niet kunt stoppen na een paar chipjes. Misschien heb je gemerkt dat de chips minder zout smaken, en dat klopt.

Volgens de Snackspert is er een reden dat de smaak van snacks zoals Hamka’s, Pombears, en Doritos de laatste tijd minder lijkt te worden. Hij heeft meerdere keren zijn frustratie geuit hierover: “De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door. Er is een reden!”

Op de website van Lay’s staat dat ze actie willen ondernemen vanwege de overmatige zoutinname: “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

Lay’s kondigt aan het zoutpercentage van hun chips in 2024 opnieuw te verlagen met minstens 25% minder zout dan andere aardappelchips, zonder de vertrouwde smaak te verliezen: “Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent.”

Er is echter kritiek van Bosman op de laatste zin van deze aankondiging. Hij betwijfelt of de smaak volledig behouden blijft wanneer het zoutpercentage wordt verlaagd: “Snap ik niet,” zegt hij.

Deze verandering geldt voor alle chipsmerken onder moederbedrijf PepsiCo, zoals Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Minder zout zorgt ervoor dat de chips minder lekker zijn, iets wat niet eerlijk is gecommuniceerd,” zo luidde de constatering.

”Het zou eerlijker zijn om gewoon op de verpakking te vermelden dat er minder zout in zit voor een gezondere levensstijl,” aldus de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
2. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5, Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven