Bioloog voorspelt zomer met muggenplaag: ‘serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, bioloog en insectenkenner, waarschuwt voor een mogelijke muggenplaag van historische proporties die deze zomer veel overlast kan veroorzaken.


“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” aldus Van Vliet. De overvloed aan muggen wordt toegeschreven aan de weersomstandigheden van de afgelopen periode.


De vroege warmte en overvloedige neerslag hebben ervoor gezorgd dat muggen eerder dan normaal uit hun winterslaap ontwaakten en zich snel vermenigvuldigden.


“De mug heeft tot dusver een uitstekend jaar gehad,” merkt Van Vliet op. Hij wijst erop dat de eerste generatie muggen al actief is, wat zeer ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, en dit voorspelt weinig goeds voor de rest van de zomer.


Volgens Van Vliet is er slechts één hoop op verlossing: een periode van extreme droogte dit voorjaar kan helpen om de muggenpopulatie onder controle te houden.


“Maar op dit moment ziet het daar niet naar uit. Dus we stevenen af op een zomer vol muggen.” Gelukkig hoeven we niet de hele zomer binnenshuis door te brengen.


Om overlast te verminderen, moeten we actie ondernemen. Van Vliet wijst erop dat we zelf bijdragen aan het probleem door waterbakjes in de tuin te laten staan waar muggen hun eitjes in leggen.


“Door regelmatig potentiële broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers leeg te gooien, voorkom je effectief dat muggenlarven zich ontwikkelen tot volwassen muggen. Op deze manier doorbreek je eigenlijk de levenscyclus van de mug.”


Van Vliet deelt mee dat hij verrast was toen hij ontdekte dat er tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een pot in zijn tuin zaten.


1. Dit zou wel eens een horrorzomer kunnen gaan worden.
2. De bioloog voorspelt helaas weinig goeds.
3. Er zijn stappen die we kunnen nemen om overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog stevenen we af op een zomer met heel veel muggen
5. Van dit nieuws wordt je nou niet bepaald vrolijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven