Belangrijk om te weten: Vanaf 1 juli zijn deze dieren verboden om als huisdier te houden!

kn 1jpg

Er treedt binnenkort een nieuwe wet in werking die het houden van huisdieren reguleert met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

De ‘positieflijst’ wordt van kracht op 1 juli van dit jaar en bevat dertig huisdieren die nog wel toegestaan zijn.

Op de lijst van verboden dieren staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook stokstaartjes, egels, chinchillas, servalkatten en hamsters mogen niet meer als huisdier gehouden worden.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die betrokken was bij het opstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaren zijn echter blij met deze veranderingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”


Stichting AAP is positief over de positieflijst aangezien zij wijzen op het onvoorspelbare gedrag van sommige dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier twijfelachtig is.


Op de positieflijst staan alle dieren die wel als huisdier gehouden mogen worden.


1. Deze lijst moet een einde maken aan alle discussie.
2. Deze dieren mag je niet meer als huisdier hebben
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor huiselijke kring!
4. Niet alle diereneigenaren zijn blij met deze nieuwe wet!
5. Er zullen mensen blij zijn maar ook niet blij…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven