Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

In Nederland zijn er diverse regels die burgers dienen te volgen. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere wellicht verbazingwekkend zijn.

In enkele gemeenten is het strikt verboden om jouw auto voor het huis te wassen.

Op een zonnige dag pakken velen een emmer water en een spons om hun auto op te frissen, terwijl ze genieten van muziek.

Velen realiseren zich niet of dit wel is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe de regelgeving precies is.

Volgens de ANWB wordt deze regel niet landelijk vastgesteld omdat de straten onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vallen.

Niet alle gemeenten hanteren dezelfde regels, zoals eerder bij stoepkrijten al is gebleken. Dus, niet in elke gemeente mag je je auto voor je huis of op straat wassen.

Om te achterhalen of dit is toegestaan in jouw woonplaats, raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente.

Waarom zouden gemeenten het wassen van auto’s op straat verbieden? Het vuil van de auto, samen met schoonmaakmiddelen, komt in het riool terecht, wat schadelijk is voor het milieu.

Sommige gemeenten hebben aparte rioleringen. Afvalwater van woningen en bedrijven gaat naar een zuiveringsinstallatie via het riool, terwijl regenwater via afvoerputten op straat naar het oppervlaktewater stroomt. Als je je auto wast, komt dit water ongefilterd in de natuur terecht.

Dit is vervuilend en daarom leggen gemeenten die het wassen van auto’s op straat verbieden vaak een hoge boete op.

Of je nu je auto voor het huis of op straat wast, in gemeenten waar dit niet is toegestaan, kan dit resulteren in een boete van maximaal 440 euro.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven