Aardappelen gaan historisch duur worden: ‘door een samenloop van omstandigheden’

pat 1jpg

De aardappelboeren hebben zwaar geleden onder de aanhoudende regenval van de afgelopen weken, wat niet alleen onze dagelijkse routine en vakanties heeft verstoord.

Door de extreme weersomstandigheden van dit seizoen zijn de aardappelen historisch duur geworden, aldus aardappelboer Herman Abbink uit Vriezenveen.

Ervaren aardappelboeren Abbink en zijn collega Henk Leusink uit Deurningen hebben jarenlang te maken gehad met grillige weersomstandigheden.

Vorig jaar kampten ze met uitzonderlijke droogte, en nu hebben de aanhoudende regen en overstromingen hun land verwoest.

“We staan voor een zeer uitdagend aardappeljaar,” zegt Leusink. “Bijna 30 procent van de oogst is al verloren omdat de aardappelen in de grond zijn gaan rotten.”

Dit voorjaar was te nat voor de aardappelteelt. “Veel percelen staan onder water,” legt Abbink uit.


“Niet alleen Nederlandse boeren hebben last van de regen, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk hebben boeren met hetzelfde probleem te maken. Hierdoor kunnen we niet op elkaar terugvallen.”


De aardappelen worden normaal gesproken gepoot tussen eind maart en begin april, maar door de aanhoudende regenval kon dit jaar pas in juni met het poten worden begonnen.


“De start was veel te laat,” verklaart Abbink. “De oude oogst is bijna op, terwijl de nieuwe oogst nog niet klaar is. Hierdoor is er een groot tekort ontstaan.” De constante vraag naar aardappelen resulteert in stijgende prijzen.


“De oogst is kleiner en een deel van de aardappelen is van lagere kwaliteit,” meldt Abbink. “Dit seizoen zijn de aardappelen historisch duur.”


Niet alleen de prijs van aardappelen stijgt, maar ook die van aardappelproducten zoals friet en aardappelschijfjes. Henk Leusink merkt op:

“Aardappelen van de oude oogst, die vaak voor friet worden gebruikt, zijn normaal gesproken goedkoop, maar door het tekort zijn ook deze aardappelen duurder geworden.”

”Voorheen verkochten we 5 kilo aardappelen voor 7,50 euro, nu kost het meer dan 10 euro, soms zelfs 12,50 euro.”

Volgens Leusink zijn de hogere prijzen niet alleen toe te schrijven aan het slechte weer. Hij zegt: “Het is een samenloop van omstandigheden.”

“Stijgende lonen, duurdere brandstof en algemene kostenstijgingen in alle sectoren spelen ook een rol. Deze kosten moeten ergens worden doorberekend.” Desalniettemin blijft hij optimistisch:

“Ik hoop nog steeds op een goede zomer.” Consumenten zullen zeker de impact van deze prijsstijgingen voelen.

Aardappelen en aardappelproducten zijn belangrijke basisvoedingsmiddelen.

De algehele kosten van levensonderhoud zullen verder stijgen door hun prijsstijging.

Voorbereiden op hogere uitgaven voor favoriete frietjes en aardappelschijfjes in de nabije toekomst.

1. De aanhoudende regenval is een van de oorzaken
2. Voortaan zullen we aanzienlijk meer moeten betalen voor een smakelijk frietje!
3. Teleurstellend nieuws voor liefhebbers van aardappelen
4. De aardappelboeren onthullen de redenen!
5. Diep in de buidel tasten voor een heerlijke portie frites!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven