Veel Nederlanders lopen flink bedrag mis terwijl ze er recht op hebben: Tot 1 september de tijd!

gld 1jpg

De deadline voor het aanvragen van zorgtoeslag over 2023 met terugwerkende kracht is 1 september.

Er wordt geschat dat ongeveer een half miljoen Nederlanders dit nog moeten doen, terwijl ze er wel recht op hebben. Hierdoor lopen ze mogelijk tot 154 euro per maand mis.

Deskundige zorgverzekeringen Bas Knopperts van Independer legt uit dat vanwege de aanzienlijke stijging van de levenskosten en hoge energieprijzen, het mogelijk is dat je in 2022 en 2024 geen recht had op zorgtoeslag, maar in 2023 wel.

Dit is te wijten aan de aanzienlijke verhoging van het maximale inkomen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag in dat jaar door de regering.

De hoogte van de toeslag hangt af van je inkomen. Als je in 2023 tot 25.000 euro per jaar verdiende, had je recht op de maximale zorgtoeslag van 154 euro per maand, wat neerkomt op 1848 euro per jaar.

Voor een inkomen tot 32.000 euro per jaar was dat 76 euro per maand. Als je deze toeslag nog niet hebt aangevraagd, kun je dat nog steeds doen, maar doe het wel vóór 1 september 2024.


Indien je een toeslagenpartner hebt, wordt het gezamenlijke inkomen meegerekend. Als dit onder de 26.500 euro per jaar blijft, kunnen jullie samen 236 euro per maand ontvangen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Personen met een inkomen boven de 38.520 euro per jaar hebben geen recht op zorgtoeslag. Het is van belang om te controleren of je in 2024 nog steeds in aanmerking komt voor zorgtoeslag.


Indien je de toeslag voor 2023 aanvraagt, zal deze automatisch worden verlengd. Mocht je in 2024 boven de inkomenslimiet uitkomen en toch toeslag ontvangen, dien je het teveel ontvangen bedrag terug te betalen.


Deze gegevens zijn afkomstig van onderzoek door Independer, uitgevoerd op basis van informatie van de Dienst Toeslagen.


In 2023 werd de inkomensgrens tijdelijk met 7000 euro verhoogd vanwege de toenemende kosten van levensonderhoud. Vorig jaar had ongeveer vijf miljoen Nederlanders recht op zorgtoeslag, maar een half miljoen van hen heeft hier nog geen gebruik van gemaakt.


Bron: Metronieuws

Je hebt nog tot 1 september de tijd om de zorgtoeslag over 2023 met terugwerkende kracht aan te vragen. Volgens…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven