Vanaf volgend jaar enorme verandering: Deze aankopen zijn contant niet meer mogelijk!

pm 1jpg

Indien je van plan bent om binnenkort je keuken te upgraden of een glimmende nieuwe auto aan te schaffen, dien je je voor te bereiden op een significante verandering in de betaalwijze van deze uitgaven.

Vanaf 2025 zal het gebruik van contant geld voor grote bedragen sterk beperkt worden in Nederland. Dit zal een grote impact hebben op hen die gewoon zijn om contant te betalen voor hun aankopen.

Met ingang van 2025 zullen er belangrijke veranderingen plaatsvinden voor grote aankopen. Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen dan niet langer toegestaan zijn.

Dit betekent dat bij de aankoop van bijvoorbeeld een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken, contante betalingen voor bedragen boven €3000 niet meer mogelijk zullen zijn.

Deze nieuwe regel is van toepassing op divers grote uitgaven, zoals een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.

Voor dergelijke aankopen dien je alternatieve betaalmethoden te gebruiken, zoals pinbetalingen, online betalingen of financieringsopties.

Consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen, zullen worden beïnvloed door deze verandering. De overheid heeft deze nieuwe regel ingevoerd om harder op te treden tegen witwassen.

Illegaal verkregen geld wordt vaak ‘schoongemaakt’ door grote contante betalingen. Om deze praktijk minder aantrekkelijk te maken, heeft de overheid besloten om een limiet in te stellen voor contante betalingen.

De overheid zet hiermee een belangrijke stap in de strijd tegen financiële criminaliteit, met ook aandacht voor Europese richtlijnen.

Niet voldoen aan Europese richtlijnen kan financiële gevolgen hebben voor Nederland, met mogelijk het mislopen van tot €600 miljoen aan Europese steun.

Het is daarom van groot belang om de regelgeving nauwlettend te volgen en alternatieve betaalmethoden te omarmen bij grote transacties.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Omdat je geld vindt op straat, zul je voortaan moeten nadenken over hoe je grote aankopen betaalt.

Voorheen ging je misschien met contant geld naar de autodealer, maar nu moet je andere manieren bedenken om te betalen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Betalingen kunnen nu gedaan worden via bankoverschrijving, pinbetaling of financieringsmogelijkheden.

Voor bedrijven is het eveneens belangrijk om zich aan te passen. Ze moeten klanten informeren over nieuwe regels en zorgen dat ze klaar zijn voor nieuwe betaalmethoden.

Dit kan inhouden dat ze extra betaalmogelijkheden moeten bieden of zelfs nieuwe methoden moeten introduceren om klanten tegemoet te komen.

Op lange termijn zullen deze veranderingen positieve effecten hebben op efficiëntie en gemak bij transacties.

Deze maatregel kan op de lange termijn een belangrijke stap betekenen naar een meer transparante en veilige financiële omgeving.


Door beperkingen op contant geld wordt het lastiger voor criminelen om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijkere en rechtvaardigere economie.


Daarnaast brengt de overgang naar meer elektronische betalingen voordelen voor consumenten met zich mee, waaronder snellere en gemakkelijkere betalingen en minder risico op verlies of diefstal van geld.


Het zal ook makkelijker zijn om je uitgaven bij te houden doordat alles digitaal wordt geregistreerd.


Als je van plan bent binnenkort grote aankopen te doen, is het verstandig om vooraf na te denken over de betalingswijze.


Informeer bij je bank over de mogelijkheden voor grote betalingen en bekijk de diverse financieringsopties die voorhanden zijn om verrassingen te voorkomen wanneer de nieuwe regels van kracht worden.


Bedrijven dienen hun klanten tijdig te informeren over aanstaande veranderingen. Door nu alvast betaalprocessen aan te passen, zorg je ervoor dat je klaar bent voor de toekomst en dat klanten moeiteloos aankopen kunnen blijven doen.


Ben je van plan om binnenkort je keuken te upgraden of een glimmende nieuwe auto aan te schaffen? Bereid je…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven