Wat velen niet weten: Dit is de reden waarom de dop vast zit aan een plastic fles!

fles 1jpg

In de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zit een nieuwe eigenschap die velen misschien nog niet hebben opgemerkt: ze zitten vast aan de fles.


Dit ontwerp voorkomt dat je de dop ergens kwijtraakt, maar het heeft bij consumenten ook irritatie opgewekt. Waarom is deze wijziging eigenlijk doorgevoerd?


Deze wijziging is bedoeld om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in de natuur belanden.


Drankproducenten hebben veel geïnvesteerd in deze verandering, waarbij de gehele industrie betrokken was bij het uitvoeren van uitgebreide tests.


Vanaf 3 juli 2024 is deze verandering verplicht geworden, als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, als reactie op de nieuwe Europese SUP-wetgeving die gericht is op het verminderen van zwerfafval.


Fabrikanten zijn nu verplicht om doppen vast te maken aan flessen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.


Onder het idee om te voorkomen dat doppen in het milieu belanden, waar ze vooral schadelijk zijn voor dieren, zijn deze nieuwe vaste doppen geïntroduceerd.


Vaak worden de doppen door dieren aangezien voor voedsel, met potentieel dodelijke gevolgen. De vraag blijft echter of deze maatregel werkelijk helpt bij het verminderen van zwerfafval.


Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent uitmaken van het totale zwerfafval. Aan de andere kant zijn snoeppapiertjes goed voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland.


Er is nog onvoldoende bewijs dat de vaste doppen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Daarnaast zouden er extra machines moeten worden aangeschaft om de doppen effectief te kunnen recyclen, wat extra kosten met zich meebrengt, met name gezien de huidige stijging van grondstofprijzen.


Bovendien heeft de nieuwe regel al veel kritiek gekregen van consumenten. Mensen met reuma, ouderen en personen met een beperkte handfunctie ondervinden problemen bij het openen van deze flessen.


Zelfs voor de gewone consument kan het een uitdaging zijn; de doppen kunnen.

Er zijn momenten dat flessendoppen zo strak vastzitten dat het openen ervan een knoeiboel veroorzaakt.

Uit een onderzoek van Kassa blijkt dat 75% van de mensen meer moeite heeft met het openen en sluiten van flessen vanwege de moeilijk te openen doppen.

Met name mensen met een handbeperking uiten hun ontevredenheid. Er zijn ook zorgen over de impact op de inzamelingsactie van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt om de opleiding van geleidehonden te financieren. Vorig jaar bracht deze actie nog 50.000 euro op.

Voor degenen die echt niet overweg kunnen met de vastzittende doppen, is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Bijna de helft van de mensen doet dit al, volgens het onderzoek.

Het is je vast niet ontgaan: de doppen van plastic flesjes water, frisdrank en vitaminewater zitten tegenwoordig vast aan de…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven