Velen weten niet het antwoord: ‘Is het beter om frietjes te eten met ketchup of met mayonaise?’

patatpng

Nu zou je op het eerste gezicht denken dat ketchup gezonder is dan mayonaise, aangezien het gemaakt is van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en ook vetvrij is.

Maar is ketchup daadwerkelijk gezonder dan mayonaise? Dat is de vraag die velen zich stellen als het gaat om kiezen tussen frietjes met ketchup of met mayonaise.

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl tomatenpuree de basis vormt voor ketchup. Een eetlepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Als we puur naar de calorieën kijken, lijkt ketchup de verstandigere keuze. Echter, wanneer we naar de samenstelling van de ingrediënten kijken, krijgen we een ander verhaal.

Ketchup bevat echter een hoge suikerwaarde, iets wat niet aanwezig is in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Aan de andere kant is mayonaise niet zo gezond vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet, wat aanzienlijk is.

Vet kan in grote hoeveelheden aanwezig zijn in mayonaise, terwijl ketchup helemaal geen vet bevat.

Desalniettemin zijn vetten niet noodzakelijkerwijs slecht; ze worden langzaam verteerd en kunnen je langer een vol gevoel geven.

Dit kan betekenen dat je minder snel te veel mayonaise zal gebruiken dan ketchup.

De conclusie dat ketchup gezonder is dan mayonaise is te simplistisch. Hoewel ketchup tomaten bevat, bevat het ook aanzienlijke suikers. Aan de andere kant is mayonaise niet per se gezonder vanwege het hoge vetgehalte.

Beide producten zijn niet perfect voor een gezond dieet, maar dat betekent niet dat je ze moet vermijden bij je patat. Dus geniet gerust van je frietjes met mayonaise of ketchup, maar met mate!

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het wordt namelijk gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven