Uit onderzoek is gebleken dat in ons land meer dan een kwart van de mensen rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
We denken dat we hiermee bacteriën wegspoelen, maar deze handeling is allesbehalve goed. Volgens het Voedingscentrum kunnen de gezondheidsrisico’s hierdoor juist toenemen.
Als we rauwe kip afspoelen onder stromend water, verspreiden bacteriën zich juist door de spetters die ontstaan.
”Het verbaasde ons dat meer dan een kwart van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden,” zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
”Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op spullen die op het aanrecht liggen,” meldt het Voedingscentrum.
Gelukkig is het merendeel van de mensen zich ervan bewust dat hygiëne essentieel is bij het omgaan met kip.
“Het is essentieel om kip grondig te verhitten,”
Dus, het spoelen van rauwe kip is zeer onbelangrijk geworden. “Helaas worden veel mensen ziek van kip,”
“Het is belangrijk om te begrijpen dat eenvoudige handelingen in de keuken voedselinfecties kunnen voorkomen,” zei Van der Vossen.
Van der Vossen illustreerde een ander voorbeeld waaruit blijkt dat er veel onwetendheid is over kip. “Na het aanraken van kip, wassen veel mensen hun handen.
“Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat alleen is al ‘killing’.”
In Suriname vinden mensen het vreemd als je geen rauwe kip onder stromend water laat lopen. De kip is volgens hen onrein als je deze niet eerst onder stromend water houdt.
1. Deze grote fout wordt generatie op generatie overgedragen!
2. De ontwetendheid bij dit stuk vlees is enorm groot!
3. Grote kans dat jij het dus ook op deze manier doet!
4. Ontzettend veel mensen maken deze fout en de gevolgen zijn niet fijn!
5. Wij zijn benieuwd of jullie het ook op deze manier doen!