In 2024 is er een duidelijke trend zichtbaar: het aantal mensen dat contant betaalt of geld opneemt bij een automaat neemt af.
Het gebruik van pinpassen of smartphones voor betalingen is momenteel populairder. Wat echter niet algemeen bekend is, is dat banken aanzienlijke opbrengsten genereren via geldopnames.
Onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland toont aan dat slechts 20 procent van alle transacties contant wordt uitgevoerd. De overige 80 procent verloopt digitaal.
Banken zijn hiervan op de hoogte. Mogelijk heb je gemerkt dat banken kosten in rekening brengen voor het storten van contant geld. Voorheen was geld opnemen kosteloos, maar dat is veranderd.
Elke bank hanteert verschillende regels. Bij ABN AMRO kun je bijvoorbeeld tot 17.500 euro per jaar kosteloos opnemen. Daarna bedragen de kosten vijf euro per transactie plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag.
Bij Rabobank kun je enkel kosteloos opnemen bij een geldmaat; elders bedragen de kosten 0,75 cent per transactie. ING klanten betalen niets voor contante opnames met het Oranjepakket, maar bij bepaalde kortingspakketten geldt een toeslag van 0,80 eurocent per transactie.
SNS Bank, ASN Bank en Regiobank rekenen momenteel geen kosten voor geldopnames, maar dit kan veranderen.
Banken wijzigen regelmatig hun beleid, dus het is verstandig om op de hoogte te blijven van de voorwaarden bij jouw bank.
1. De banken hanteren allemaal verschillende regels. 2. Dit ga jij betalen voor een opname uit de muur. 3. Deze banken rekenen nog geen kosten voor geldopnames. 4. Bij deze bank kun je alleen gratis opnemen bij een geldmaat. 5. Kosten zijn niet mals voor een transactie!