Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben een goed gevulde portemonnee als het op boodschappen aankomt. Elke week geven ze ongeveer 562 euro uit.

Hun voorkeur gaat uit naar gezond eten en daarom gaan ze zelden naar de supermarkt. “Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”

“We kopen onze voeding lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik ben duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van Food Winners.”

“We motiveren gezinnen om geen eten weg te gooien. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun aankopen weggooien? Dat is ontzettend veel.”

“Mensen die weten hoeveel wij wekelijks besteden aan eten, denken vaak dat het veel is. Ik kan je verzekeren dat er niets verdwijnt in de prullenbak.”

Ze gaan elke week naar verschillende winkels omdat ze vooral houden van seizoensgebonden voedsel.

”Bij een bio-boer kopen we onze groenten, die daar heel mals en sappig zijn, in plaats van in de supermarkt waar ze vezelig en hard kunnen zijn doordat ze tien dagen eerder worden geoogst.”

”We halen ons brood alleen bij een bakker die het vers maakt. Vis komt van de visboer en vlees kopen we bij een slager.”

Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”Bij ons komt er geen rommel binnen, zelfs geen conservenblik. Alles wat we kopen is supervers.”

”Ik ben bezig met een opleiding voor wildplukken. Zo kan ik bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop maken en kom ik ook aan planten zoals kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem.”

”Ik gebruik deze planten graag voor thee of als smaakmaker in gerechten. In onze tuin hebben we ook ongeveer twintig verschillende soorten verse kruiden, zoals oregano, salie en rozemarijn.”

Trees staat in de keuken en zorgt ervoor dat vis en vlees goed verpakt zijn, zodat ze langer vers blijven. ”

“Door ingrediënten zuurstofvrij te verpakken, kan je ze erg lang bewaren. We hebben zelfs een vacuümmachine in huis gehaald,”

“Sla gaat in een plastic zak in de koelkast, zodat ze langer krokant blijft. Restjes hebben we praktisch nooit. Daarmee maak ik meestal gemengde salades waarin je allerlei ingrediënten in kan verwerken en elke dag staat er soep op het menu. Als ik groenten heb die over de datum dreigen te raken, gaan die in een stoofpotje.”

“Verder heb ik onder de spoelbak een compostbakje en buiten staan er ook twee compostvaten. Die compost gebruiken we dan weer voor de planten en kruiden in de tuin.”

”Vroeger hadden we twee koelkasten, maar eentje staat inmiddels uit. Die hebben we niet meer nodig.”

Guido en Trees genieten volop. “In het weekend lunchen we elke dag buitenshuis. Op zaterdag kost ons dat ongeveer 150 en op zondag ongeveer 200 euro.”

1. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel… 2. Het stel houdt voornamelijk van seizoensgebonden eten… 3. Een supermarkt bezoeken ze zelden! 4. Bij het stel verdwijnt er niets in de prullenbak… 5. Een behoorlijk hoog bedrag per week voor alleen maar eten

