Er zijn vele wegen te bewandelen in het ouderschap, waaronder de keuze voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar ervaringen:
“Wanneer mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht mijn kind heeft, voelt dat voor mij goed,” vertelt Lena.
“Het gebeurde al meerdere keren dat mensen mijn dochter voor een jongen aanzagen, en ik vind dat eigenlijk wel verfrissend,” voegt ze eraan toe.
Lena en haar partner namen de beslissing om hun kind genderneutraal op te voeden al voordat Lena zwanger was. Hun dochter, Skye, draagt een genderneutrale naam en Lena kiest bewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.
“Skye heeft nu zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan, hoewel ze aanvankelijk wegblijven van typisch meisjesspeelgoed,”
“Los van traditionele gendernormen laten Lena en haar vriend Skye’s voorkeuren leidend zijn. Als Skye later graag roze wil dragen en met Barbies wil spelen, vinden ze dat helemaal prima,”
“Gemengde reacties van hun omgeving op hun aanpak worden toegeschreven aan een generatiekloof door Lena. Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief op hun keuze voor genderneutraliteit,”
“Hoewel hun benadering door hun directe omgeving geaccepteerd is, blijven ze regelmatig traditionele gendernormen tegenkomen, zoals roze kraamcadeaus en knutsels op de kinderopvang,”
“Naar eigen zeggen hanteren Lena en haar vriend een milde vorm van genderneutrale opvoeding. Hoewel ze ook voor genderneutrale alternatieven hadden kunnen kiezen, gebruiken ze de voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’,”
1. Lena wil specifiek dat het geslacht van haar kindje niet zichtbaar is.
2. In hun opvoeding hanteren ze een milde vorm van genderneutraliteit.
3. De voorkeuren van hun kindje hebben voorrang.
4. Deze keuze maakten ze al tijdens de zwangerschap.
5. Daarom koopt ze kleding in neutrale tinten.