Antwoord op de vraag: ‘Is het beter om frietjes te eten met ketchup of met mayonaise?’

pata 1jpg

Als je kijkt naar de gezondheidsaspecten lijkt ketchup in eerste instantie beter dan mayonaise. Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun gezonde eigenschappen, en het bevat geen vet.

Maar is ketchup eigenlijk wel gezonder dan mayonaise? Dit is een vraag die velen zich afvragen: wat is de beste keuze voor het eten van frietjes, ketchup of mayonaise?

Mayonaise bestaat voornamelijk uit olie, terwijl ketchup voornamelijk van tomatenpuree wordt gemaakt. Een eetlepel mayonaise bevat al snel 100 kilocalorieën, terwijl eenzelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Op basis van calorieën alleen zou je kunnen concluderen dat ketchup de gezondere optie is. Maar als je kijkt naar de samenstelling van de ingrediënten, vertelt dat een ander verhaal.

Ketchup bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid suiker, een ingrediënt dat niet aanwezig is in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet gunstig is voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Aan de andere kant is mayonaise niet zo gezond vanwege het hoge vetgehalte. Mayonaise bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet, wat behoorlijk hoog is.


In een eetlepel mayonaise kan gemakkelijk 10 gram vet bevatten, terwijl ketchup helemaal geen vet bevat.


Toch zijn vetten niet per definitie ongezond; ze worden langzaam verteerd en kunnen zorgen voor een langer verzadigd gevoel.


Dit betekent dat je mogelijk minder snel geneigd bent om te veel mayonaise te gebruiken in vergelijking met ketchup.


Al met al is het te simplistisch om te beweren dat ketchup gezonder is dan mayonaise. Ketchup bevat tomaat, maar heeft ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Aan de andere kant is mayonaise niet per se gezonder vanwege het hoge vetgehalte.


Beide producten zijn niet ideaal voor een gezond dieet, maar dat betekent niet dat je ze moet vermijden bij je frietjes. Dus geniet gerust van je frietje met mayonaise of ketchup, maar met mate!


1. Heel veel mensen komen met het verkeerde antwoord!
2. Het blijkt dat veel mensen er naast zitten!
3. Antwoord op een veelgestelde vraag!
4. Het merendeel van de mensen komt met het verkeerde antwoord!
5. De vraag die heel veel mensen zichzelf stellen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven