Dit gebeurt er met je geld en bezittingen als je geen testament hebt opgesteld!

hyp 1jpg

Na overlijden gaan je bezittingen en geld naar de erfgenamen die je hebt aangewezen.

Dit kan je regelen met een testament. Maar wat gebeurt er als je dit niet hebt?

Een testament regelt zaken na overlijden, zoals geldverdeling en verantwoordelijkheid voor schulden.

Een testament voorkomt verwarring en laat erfgenamen jouw wensen respecteren.

Maar het is niet verplicht. Wat gebeurt dan? Zonder testament volgen wettelijke regels voor nalatenschap. Hoe werkt dit?

Meestal weet je of er een testament is. Twijfel? Raadpleeg het Centraal Testamentregister (CTR).

Het Juridisch Loket adviseert om te controleren of er een testament is opgemaakt.

Een notaris kan dit ook voor je verifiëren, waarbij het Juridisch Loket aangeeft: “Als er een testament is, worden de daarin vastgelegde wensen gevolgd. Is er geen testament opgesteld, dan treedt de wettelijke verdeling in werking.”

Volgens de wet erven bijvoorbeeld de echtgenoot en kinderen elk een gelijk deel van de nalatenschap als de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meer kinderen.

Het erfdeel van de kinderen wordt pas uitgekeerd na het overlijden van de langstlevende ouder om te voorkomen dat de langstlevende partner gedwongen wordt om bezittingen te verkopen.

Indien er geen echtgenoot en kinderen zijn, ziet de Nederlandse wet andere familieleden als mogelijke erfgenamen, waaronder ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten, overgrootouders en hun afstammelingen.


In plaats van te voldoen aan de wettelijke voorschriften, streven veel mensen naar ongebruikelijke regelingen, zoals het laten erven van pleeg- of stiefkinderen of het nalaten van specifieke bezittingen aan bepaalde personen.


Om al deze afwijkingen van de wettelijke regels vast te leggen, is een testament noodzakelijk om uw wensen te documenteren.


Zelfs als u de wettelijke verdeling wilt volgen, is het verstandig om dit te bevestigen in een testament om toekomstige complicaties te voorkomen en duidelijkheid te verschaffen aan uw nabestaanden. Op deze manier weten zij dat u goed heeft nagedacht over uw nalatenschap en niet zonder testament bent overleden.


1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels.
2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten!
3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt!
4. Ben jij van deze regels op de hoogte?
5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven