Wat velen niet weten: Dit moet je doen als je statiegeldfles niet wordt geaccepteerd!

WhatsApp Image 2024 06 20 at 161507jpg

Heb je ooit meegemaakt dat een statiegeldmachine je fles of blik weigerde? Dit kan nogal frustrerend zijn, toch?

Wat is de beste vervolgstap? Zou je het zomaar weggooien of bewaren voor een nieuwe poging? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je geen statiegeld misloopt.

De meeste drankverpakkingen hebben normaal gesproken statiegeld, maar soms weigeren de machines om je verpakking in te nemen.

Volgens onderzoek van Radar zijn er oplossingen beschikbaar bij grote supermarktketens zoals Jumbo, Albert Heijn, Dirk en Aldi.

Wil je weten hoe? Dit onderzoek heeft vragen gesteld aan grote supermarkten die hebben verwezen naar de Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

In principe moeten verpakkingen met een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo en een leesbare barcode volgens het onderzoek altijd worden geaccepteerd.

Het personeel is getraind om te assisteren als de machine een fles of blik afkeurt, zodat je alsnog je statiegeld kunt ontvangen.

Om je statiegeld terug te krijgen, moet de verpakking aan bepaalde criteria voldoen:

  • Een duidelijk zichtbaar statiegeldlogo op de verpakking.
  • Een onbeschadigde barcode.
  • De verpakking moet over het algemeen goed bewaard zijn.
  • Bij voorkeur een dop op flessen.

Je kunt meestal statiegeldflessen en -blikjes inleveren bij supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg.


In sommige gevallen is het niet verplicht voor alle verkooppunten om de verpakkingen terug te nemen. Bioscopen en kleine winkels zoals budgetstores worden hiervoor niet vergoed en zijn vrijgesteld van deze verplichting.


Er zijn echter vrijwillige inzamelpunten die de verpakkingen doorgeven aan de leveranciers. Statiegeld Nederland zorgt ervoor dat zij het statiegeld terugkrijgen, waarna ze zelf beslissen of ze dit aan de klant uitkeren of schenken aan een goed doel.


Als de statiegeldmachine je fles of blik weigert, hoef je niet direct machteloos te zijn. Door de regels goed te volgen, kun je ervoor zorgen dat je geen statiegeld misloopt.


1. Voor velen herkenbaar: Een fles die niet ingeslikt wordt…
2. Met deze vier dingen moet je wel rekening houden:
3. Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!
4. Dit is toch wel handig om te weten!
5. Niet weggooien! Op deze manier loop je je statiegeld niet mis!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven