Opvoedkundigen waarschuwen: Wegloop-methode toepassen bij je kind is niet goed!

wegl 1jpg

Als ouders willen we allemaal het beste voor onze kinderen en streven we ernaar om ze op de best mogelijke manier groot te brengen.

We maken echter allemaal fouten, en opvoedkundigen benadrukken een vaak gebruikte zin die je volgens hen beter vermijdt wanneer je met je kinderen praat.

Je staat als ouder bijvoorbeeld in de speeltuin, het zwembad, het park of een andere locatie, en besluit dat het tijd is om naar huis te gaan. Dan zeg je: “Het is tijd om te gaan.”

Maar wat als je kind je negeert en rustig doorgaat met spelen? Herkenbaar? Hier zijn negen handige tips die kunnen helpen wanneer kinderen ‘verwend gedrag’ vertonen.

In zo’n scenario kiezen sommige ouders ervoor om weg te lopen. Hoewel je kind je nog steeds negeert, werpen ze af en toe een blik op om te zien of je er nog staat.

Op dat moment roep je: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” en begin je weg te lopen. Vaak is dit het punt waarop de kinderen “nee!” roepen en achter je aan rennen.


Als ouder is het belangrijk om te beseffen dat hoewel de tactiek van dreigen met weglopen misschien op korte termijn werkt, opvoedkundigen benadrukken dat dit geen ideale aanpak is.


Deze aanpak werkt over het algemeen beter bij jongere kinderen, omdat oudere kinderen en tieners meestal weten dat hun ouders hen niet echt zullen verlaten.


Tovah Klein, een opvoedkundige, legt uit dat peuters en kleuters geen besef van tijd hebben, omdat ze voornamelijk in het hier en nu leven. Zaken zoals het ophalen van een broer of zus, koken van eten of bedtijd begrijpen ze vaak niet. “Hun focus ligt op wat ze op dat specifieke moment aan het doen zijn.”


Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat peuters af en toe niet luisteren of hun eigen wil doordrijven.


“Het is belangrijk om te onthouden dat je peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Hun streven naar onafhankelijkheid en het verkennen van grenzen zijn essentiële aspecten van hun ontwikkeling en duiden eigenlijk op een gezonde groei.”

Ondanks de verleiding wordt het afgeraden om weg te lopen, aldus expert Klein. Hij legt uit: “De strategie werkt omdat het eng voor ze is.”

”Daarom rennen ze achter hun ouder aan. Geen enkel kind wil achtergelaten worden. Zeker niet op deze leeftijd.”

Als je de suggestie wekt dat je vertrekt zonder je kind, geef je het signaal af dat je kunt overwegen om je kind in de steek te laten. Dit kan het gevoel van vertrouwen tussen ouder en kind schaden.

Margolin en Gallant stellen: “Na verloop van tijd kan die aanpak ongewenste gevolgen hebben.” Het is essentieel dat er een onvoorwaardelijke basis van zorg en steun is tussen ouder en kind.

Volgens Klein beschadigt de wegloop-methode het vertrouwen. Kinderen groeien op tot zelfverzekerde en veerkrachtige personen wanneer ze weten dat ze altijd op hun ouders kunnen rekenen.

Zelfs in moeilijke tijden, zoals benadrukt wordt door Klein: “Als we dreigen te vertrekken, leren we ze dat liefde en veiligheid voorwaardelijk zijn.”


Volgens Gallant en Margolin kan het volgende zich voordoen: ”Dit kan leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid ter wille van het veiligstellen van liefde.”


Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Heb hier nooit bij stil gestaan.
2. Voor heel veel ouders is deze methode geen onbekende methode.
3. Nooit bij stil gestaan dat dit de gevolgen kunnen zijn.
4. Dit is zeker wel iets om over na te denken!
5. Heb deze methode vaak toegepast, als ik dit eerder had geweten…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven