Meisje niest duizenden keren per dag: ‘Het is moeilijk om naar te kijken’

Meisje niest duizenden keren per dag: ‘Het is moeilijk om naar te kijken’

Een kriebel in je neus, prikkelingen, en daar komt die vervelende nies. Voor velen van ons is meerdere keren niezen, een niesbui, heel herkenbaar en helemaal vervelend.


Arme Katelyn Thornley merkt dat ze meedogenloos naar een zakdoekje grijpt, omdat ze het niezen simpelweg niet kan tegenhouden.


Katelyn zegt dat de bizarre medische toestand verrassend pijnlijk is, omdat haar lichaam zich voortdurend schrap zet voor de volgende windvlaag die uit haar neusgaten vliegt – zelfs de hele dag door.

Toen ze 12 jaar oud was, begon ze plotseling te niezen nadat ze een klarinetles had verlaten op haar school in Texas, VS. Ze legde uit hoe ‘het eigenlijk begon als kleine sprongetjes’.

Katelyn dacht aanvankelijk dat het een allergische reactie zou kunnen zijn of dat haar neus gewoon ergens door geïrriteerd was. Ze dacht dat het snel zou stoppen, maar dat gebeurde nooit.

Er werd beweerd dat het vreemde probleem alleen maar erger werd en dat ze tot 20 keer per minuut moest niezen, wat neerkomt op maar liefst 12.000 keer per dag.

Tegen ABC News zei ze: “Het waren maar een paar keer niezen hier en daar, maar tegen de tijd dat ik naar bed ging, had ik die nacht dertig keer geniesd.”

In de daaropvolgende weken begonnen haar niesbuien wel vijftien minuten per keer te duren.Katelyn was nauwelijks in staat om een zin af te maken vanwege de aanhoudende niesbuien.

Dit leidde ertoe dat ze niet meer naar school kon gaan en moest stoppen met het spelen van klarinet in de band, vanwege de ongewone aandoening.

Volgens haar moeder Erika Hodges: ‘Ze kan niet normaal naar school gaan of iets anders doen. Ze kan niet goed eten, ze moet nippen. Ze kan niet drinken. Alles wordt erdoor beïnvloed.”

Het medisch team van het Texas Children’s Hospital in Houston heeft geprobeerd de mysterieuze niessituatie te onderzoeken en de oorzaak ervan te achterhalen. Ze stonden voor een uniek geval en waren behoorlijk verbaasd. Dr. Mered Parnes deelde zijn vermoedens en zei: “Ze beschreef een vreemd gevoel in haar neus, dat vaak voorkomt bij tics.”

Katelyn’s verhaal werd in september 2015 openbaar gemaakt, nadat ze al door zes artsen was gezien. Deze artsen hadden allemaal allergieën en de aanwezigheid van een virus uitgesloten.

Hun verbazing was groot.

Steeds meer maakten haar ouders zich zorgen over het genadeloze niezen van hun dochter en de mysterieuze oorzaak ervan.

Travis, de vader van het meisje, herinnerde zich een moment waarop Katelyn een niesbui had die 45 minuten achter elkaar duurde.

Volgens het Guinness World Records duurt de langste niesbui 976 dagen. Het is dus mogelijk dat zij sprakeloos waren.

Het gezin voelde paniek toen er iets met haar gebeurde. Travis zei dat ze een paar keer van de pijn schreeuwde en dat hij alleen maar kon doen haar stevig vasthouden en wachten tot ze in slaap viel. “Het is moeilijk om naar te kijken,” voegde hij eraan toe. “Alles waar je met haar over praat, irriteert haar – je ziet haar piekeren en voortdurend niezen.” Maar TravisErika en ik hoopten nog steeds dat iemand naar voren zou komen en antwoorden zou geven over de toestand van Katelyn.

Katelyn kreeg pas een beetje rust van het niezen als ze eindelijk in slaap viel. Ze moest Benadryl meenemen en naar The Beatles luisteren om het niezen weg te houden.

“Soms zou ik willen dat ik mijn lichaam even kon verlaten, zodat ik mezelf kon zien slapen,” zei de jongere. “Omdat ik zelfs in mijn dromen nies.”


Er is al acht jaar verstreken, maar er is nog steeds geen officiële update over Katelyns niesgewoonte. Laten we hopen dat ze niet meer in bulk zakdoekjes hoeft te kopen.


Scroll naar boven