Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Op je tandenborstel leven meer dan een miljoen bacteriën. Hoewel de meeste onschadelijk zijn, kunnen sommige je tanden beschadigen. Dagelijks poetsen is essentieel voor een gezond gebit, maar onbewuste fouten kunnen meer kwaad dan goed doen.

Direct na het tandenpoetsen je mond spoelen, kan het poetsen juist minder effectief maken. Water verdunt namelijk de geconcentreerde fluoride in tandpasta, waardoor je niet alle voordelen ervan kunt benutten.

Indien u nog steeds de behoefte voelt om uit gewoonte uw mond te spoelen, is het aan te raden om een mondwater met fluoride te gebruiken ter bescherming van uw glazuur. In de supermarkten zijn er diverse merken en soorten mondwater verkrijgbaar, variërend van een frisse tot pittige smaak.

Indien u ooit een slechte adem hebt opgemerkt, ondanks het grondig poetsen van uw tanden, is het wellicht raadzaam om ook uw tong te poetsen. Uw smaakpapillen bieden een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als u uw tong niet reinigt, kan dit uiteindelijk leiden tot een onaangename ademgeur.


Overdrijven kan het flossen van uw tanden, hoewel essentieel voor uw tandvlees en een essentieel onderdeel van uw mondhygiëne, niet ten goede komen. Het is niet noodzakelijk om vaker dan eens per dag te flossen, omdat schadelijke bacteriën vier tot twaalf uur nodig hebben om zich te ontwikkelen.


Flossen op de juiste manier kan tandvleesaandoeningen voorkomen, maar verkeerd flossen kan juist het tegenovergestelde effect hebben en zelfs leiden tot schade aan het tandvlees. Als u wilt weten hoe u het beste uw tanden kunt flossen, neem dan contact op met uw tandarts voor het beste advies.

Langdurig gebruik van je favoriete oude tandenborstel kan leiden tot gaatjes en schade aan je tandvlees, omdat er altijd wat voedselresten achterblijven tussen de borstelharen.

Door herhaaldelijk dezelfde tandenborstel te gebruiken, ben je telkens blootgesteld aan dezelfde bacteriën. Als je je tandenborstel in een vochtige badkamer bewaart, kan er schimmel ontstaan. Dus als je zwarte vlekken op de borstelharen opmerkt, is het tijd om je tandenborstel te vervangen.

Indien je een tandpasta hebt ontdekt die fantastisch werkt voor je tanden, kan de drang groot zijn om een voorraad in te slaan. Echter, de micro-organismen in je mond kunnen zich aanpassen aan een specifieke tandpasta, waardoor poetsen minder effectief wordt.

Het is verstandiger om je tandpasta elke 2-3 maanden te vervangen. Sommige tandartsen adviseren zelfs om ’s ochtends en ’s avonds verschillende soorten tandpasta te gebruiken. Het is dus belangrijk om meerdere soorten tandpasta te gebruiken!

“`html


Om schadelijke bacteriën op afstand te houden, kan poetsen na het eten helpen, maar wist je dat je tandglazuur juist verzwakt kan raken als je dit direct na een maaltijd doet? Het is aan te raden om 30 tot 60 minuten te wachten na het eten voordat je je tanden poetst. Zo blijven je parelwitte tanden gezond.


“`

Scroll naar boven