Geheugen van man werkt maar dertig seconden: Kan geen herinneringen maken!

Geheugen van man werkt maar dertig seconden: Kan geen herinneringen maken!

Een 84-jarige Brit genaamd Clive Wearing staat bekend om zijn buitengewone medische conditie: hij heeft het ergste geval van geheugenverlies in de medische geschiedenis en is niet in staat nieuwe herinneringen te vormen.

Zijn aandoening resulteert in een voortdurend leven in het heden, zonder enige herinnering aan zijn verleden.

Elke ontmoeting met zijn vrouw lijkt voor hem een eerste ontmoeting te zijn, wat zich bijna vijfhonderd keer per dag herhaalt.

Na een milde herpesinfectie in 1985 begon deze tragische situatie, waarbij hij geheugenverlies ontwikkelde.

Clive’s geheugen functioneert slechts gedurende zeven tot dertig seconden. Hij herinnert zich niets uit zijn kindertijd, weet niet dat hij kinderen heeft en herkent ze ook niet.

Zijn opmerkelijke muzikale vermogens zijn echter niet aangetast; voorheen was hij pianist en werkte hij bij de kathedraal van Westminster.

Omschrijving van Clive Wearing

Clive Wearing is een Brits dirigent en muziekexpert die bekend staat om zijn extreme geheugenverlies als gevolg van het Korsakov-syndroom, veroorzaakt door een virale infectie in 1985.

Zijn vrouw Deborah schreef in 2005 het ontroerende boek ‘Forever Today’, waarin ze het verhaal van hun leven samen vertelt.

Ze beschrijft hoe elke keer dat Clive met zijn ogen knippert, zijn brein ‘gereset’ wordt en hij een nieuwe wereld ervaart.

Clive zelf omschrijft zijn leven als zeer moeilijk: “Ik heb nog steeds geen besef van tijd, geen besef van de toekomst of het verleden. Mijn geheugen vermogen is compleet verdwenen.”

Ik heb nooit iets gehoord, gezien, aangeraakt, of geroken. Het is alsof ik dood ben.

In een documentaire uit 2005 vertelt Clive dat hij zijn vroegere leven mist, maar niet weet hoe het was. Hij voelt zich als het ware ‘overleden’, hoewel hij nog leeft.

Scroll naar boven